Historisk arkiv

Nordnorsk landbruk

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Landbruksdepartementet

Pressemelding

Nr.: 6
Dato: 01.02.2000

Nordnorsk landbruk

Regjeringen er opptatt av de kvaliteter det nordnorske landbruket har, og ønsker å videreutvikle de positive mulighetene gjennom å etablere et eget kompetansesenter for nordnorsk og arktisk landbruk.

En spesiell mulighet som Stortingsmelding nr. 19 Om norsk landbruk og matproduksjon fokuserer på, er mulighetene for oppdrett av ferskvannsfisk som tilleggsnæring til det nordnorske landbruket.

- De særegne utfordringene som det nordnorske landbruket står overfor krever kompetanse tilpasset forholdene, sier landbruksminister Kåre Gjønnes.

I dag har han deltatt på en konferanse i Tromsø ”Om norsk landbruk og matproduksjon

– Åpen konferanse om den nye landbruksmeldinga og dens satsinger på Nord-Norge”. Arrangørene bak konferansen var Nordland landbruksselskap (LAFONOR) og Landbrukssamvirket i Nord-Norge.

- Jeg legger stor vekt på at senteret skal bygges både gjennom en samordning av eksisterende virksomhet og at det i tillegg tilføres nye ressurser, sa han.

Det er klart at kompetansesenteret skal koordineres av Planteforsk Holt i Tromsø, og at det også skal ha sitt hovedsete der. Regjeringen skal komme tilbake til saken i budsjettproposisjonen for 2001.

Nye næringer?

- Det nye kompetansesenteret vil ha muligheter til å bygge opp spesialkompetanse om nordnorske forhold for jord- og hagebruksproduksjon, oppdrett, bruk og utnytting av ferskvannsfisk, kulturlandskap, skogressurser, utnytting av utmark/ville bær og internasjonalt FoU-arbeid, sa Kåre Gjønnes.

Han understreket også at kompetansesenteret bør utvikles i samarbeid mellom aktuelle forsknings- og kompetansemiljøer i Norge og de deler av Russland, Sverige og Finland som har likeartede klimatiske forhold.

Mer informasjon:
om Landbruksmeldingen (Stortingsmelding nr. 19 (1999-2000) Om norsk landbruk og matproduksjon) og pressemeldingen om Kompetansesenteret for nordnorsk landbruk finner du på Landbruksdepartementets hjemmeside:


Kontaktperson:
Landbruksminister Kåre Gjønnes, telefon 91 75 26 09
Landbruksdirektør Eivind Sommerseth, Fylkesmannen i Nordland, telefon 90 99 96 28

Lagt inn 2. februar 2000 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen