Historisk arkiv

Omsetningsrådets vedtak om forsyningsplikt av melk omgjort i statsråd

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Landbruksdepartementet

Pressemelding

Nr.: 1
Dato: 07.01.2000

Omsetningsrådets vedtak om forsyningsplikt av melk omgjort i statsråd

Regjeringen har vedtatt at Tine Norske Meieriers forsyningsplikt av melk til andre aktører skal settes til 40 mill. liter årlig. Det vil ikke bli stilt krav om at disse aktørene har leveranser fra egne melkeprodusenter. Forsyningsplikten til eksisterende meierianlegg skal likevel fastsettes ut fra gjeldende kapasitet på anlegget. For Synnøve Finden Meierier innebærer vedtaket at de sikres 65 mill. liter til sitt anlegg i Alvdal.

Det er i vedtaket pekt på at det over tid bør skje en løpende vurdering av forsyningsplikten i forhold til en strukturutvikling mot større anlegg.

- Utgangspunktet må være stabile og forutsigbare rammebetingelser for både markedsregulator og uavhengige aktører. Det må også være en forutsetning at markedsregulator skal ha en så stor markedsandel at markedsreguleringsfunksjonen kan utføres effektivt, sier landbruksminister Kåre Gjønnes.

Omsetningsrådet vedtok i mars i fjor endringer i bestemmelsene for Tine Norske Meieriers plikt til å forsyne andre aktører i meierisektoren med melk som råvare. Denne plikten springer ut fra det ansvaret Omsetningsrådet har gitt Tine for å regulere markedet for melk og melkeprodukter. De tidligere bestemmelsene innebar i prinsippet en ubegrenset forsyning av melk til aktører som produserer andre produkter enn konsummelk. Endringsvedtaket medførte at forsyningsplikten ble avgrenset til et årlig kvantum på inntil 17,5 mill liter i en overgangsperiode på tre år. Omsetningsrådet forutsatte også at suppleringsleveransen skulle kobles til et krav om eget råvaregrunnlag, dvs leveranse av melk fra egne melkeprodusenter. Etter overgangsperioden skulle forsyningsplikten bare omfatte eventuell svikt i leveransen fra egne produsenter i forhold til prognosert leveranse.

Synnøve Finden påklagde vedtaket, og kan gjennom regjeringens omgjøringsvedtak sies å ha fått delvis medhold. Regjeringens vedtak er et resultat av en avveining av to ulike hensyn. Det er viktig å sørge for å gi rammebetingelser som gjør at Tine Norske Meierier kan ha mulighet til å ivareta sin markedsregulatorrolle, men det må også legges til rette for nyetablering innen melkesektoren.


Kontaktperson:
Ekspedisjonssjef Almar Sagelvmo, telefon 22 24 20 00
Rådgiver Heidi Garberg, telefon 22 24 92 16

Lagt inn 7. januar 2000 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen