Historisk arkiv

Positiv inntektsutvikling for landbruket i 1998

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Landbruksdepartementet

Pressemelding

Nr. 3/2000
Dato: 20. januar 2000

Positiv inntektsutvikling for landbruket i 1998

- Under sentrumsregjeringen har landbruket hatt en positiv inntektsutvikling, dette gjelder også østlandsjordbruket, sa landbruksminister Kåre Gjønnes under et landbrukspolitisk møte på Jessheim torsdag . – Jordbruksinntektene, målt som vederlag til arbeid og egenkapital, økte med åtte prosent i landsgjennomsnitt i 1998 i forhold til året før. Og økningen var størst på flatbygdene på Østlandet, sa Gjønnes og viste til Norsk institutt for landbruksøkonomisk forskning (NILF) sin årlige regnskapsundersøkelse.

Landbruksministeren pekte videre på en rekke tiltak sentrumsregjeringen har fått gjennomført, og som har bidratt til kostnadsreduksjoner i landbruket. – Fjerning av investeringsavgift, kunstgjødselavgift og kraftforavgift har medført betydelige kostnadsreduksjon for norske bønder. Dette sammen med to gode jordbruksoppgjør (-98 og - 99) for næringen har gitt et betydelig bidrag til å sikre inntektsutviklingen for bøndene, og for å hindre større inntektsforskjeller mellom bønder og andre grupper.

Gjønnes viste også til St. meld nr.19 “Om norsk landbruk og matproduksjon”, som nå ligger til behandling i Stortinget. – I denne meldingen blir regjeringens politikk for å sikre landbruket gode inntektsmuligheter videreført. Pakkeløsningen som det er lagt opp til med en reduksjon av målprisene sammen med et skattemessig inntektsfradrag vil kunne gi lavere matpriser samtidig som bøndenes inntektstap kompenseres. For første gang fremmes det også en landbrukspolitisk melding som tar inn over seg hele kjeden; Fra jord til bord, og der forbrukernes behov og ønsker settes i fokus. Landbruket må ta inn over seg at forbrukerne mener maten i Norge er for dyr sammenliknet med våre naboland, og at dette har ført til betydelig økt grensehandel. Vi har også hatt den norske næringsmiddelindustriens konkurranseevne i tankene.

- Meldingen legger videre opp til en moderat utvikling av større bruksenheter spesielt innen melkeproduksjonen. Selv om det norske landbruket alltid vil være et småskala landbruk må det være en målsetting å sikre de som virkelig ønsker å satse på landbruket som levevei en bedre mulighet til dette, uttalte landbruksminister Kåre Gjønnes.

Lagt inn 24. januar 2000 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen