Historisk arkiv

Handlingsplan for redusert risiko ved bruk av plantevernmidler (1998-2002)

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Landbruksdepartementet

Handlingsplan for redusert risiko ved bruk av

plantevernmidler (1998-2002)

021.jpg (26695 bytes)I perioden 1990-94 ble det gjennomført en handlingsplan for redusert bruk av plantevermidler. En gruppe som har vurdert effekten av planen, konkluderer med at det er oppnådd en reduksjon i helse- og miljørisikoen. Siden 1985 har det vært en markert nedgang i salget av plantevernmidler. En ny Handlingsplan for redusert risiko ved bruk av plantevernmidler (1998-2002) legger opp til videreføring og forsterking av eksisterende tiltak. I tillegg foreslås en del nye tiltak bl.a. krav om føring av sprøytejournal. Avgiften for plantevernmidler vil bli doblet, og avgiftssystemet vil bli lagt om og differensiert etter midlenes risiko for helse og miljøskader.

Det er en stor utfordring for landbruket og for landbrukspolitikken å utvikle produksjonsmåter som minsker avhengigheten av kjemiske plantevernmidler og som reduserer risikoen for rester i matvarene og i miljøet. Økt fokusering på økologisk landbruk har vist at det er rom for å utvikle alternative metoder til bruk av kjemiske plantevernmidler ytterligere. Økt bruk av integrert plantevern, eventuelle økte incitament for å la være å sprøyte vil kunne redusere plantevernmiddelbruken ytterligere. Utvikling av alternative bekjempingsmetoder og utvikling av metoder som baseres på sprøyting etter behov er viktige tiltak for å redusere risikoen ved bruk av plantevernmidler i landbruket.

Handlingsplan for redusert risiko ved bruk av plantevernmidler (1998-2002)

Denne planen bygger på fem hovedelementer:

  • Godkjente plantevernmidler med mest mulig gunstig helse- og miljøprofil, og med merking som gir tilstrekkelige opplysninger.

  • God kunnskap hos brukeren om biologi, plantevernmidler og sprøyteteknikk.

  • Optimale rammevilkår for å redusere risikoen ved bruk av plantevernmidler, alternative bekjempelsesmetoder, godkjent sprøyteutstyr m.v.

  • Overvåking av plantevernmiddelrester i næringsmidler og miljø.

  • Langsiktig kunnskapsoppbygging.

Bredt spekter av tiltak og virkemidler

Planen legger opp til å bygge videre på tiltak som er i gang. Dette gjelder bl.a.utvikling av bedre statistikk, målemetoder og indikatorer. Autorisasjonsordningen for forhandlere og brukere som ble iverksatt 1.7.1997 blir videreført. Det samme gjelder overvåkingsprogrammer for plantevernmiddelrester i mat, drikkevann, grunnvann og elver/bekker. Det blir lagt opp til opptrapping av forsknings- og utviklingsarbeid på plantevernmidler og miljørelaterte problemstillinger. I tillegg foreslås en del nye tiltak: bl.a. at føring av sprøytejournal over bruken av plantevernmidler bør inngå som krav ved søknad om areal- og kulturlandskapstillegget. Det er satt av 9 mill kr i 1999 til oppfølging av handlingsplanen. Gjennomføringen av planen vil bli forankret i et organisert samarbeid med jordbruksorganisasjonene.

Omlegging av avgifts-systemet for plantevernmidler

Avgifter for bruk av plantevernmidler og andre miljøgifter ble innført på slutten av 80-tallet for å redusere bruken av disse. I handlingsplanen foreslår Landbruksdepartementet i samråd med Miljødepartementet å øke avgiften for kjøp av plantevernmidler fra 22 mill kr til 45 mill kr i 1999. Avgiftssystemet vil bli lagt om og differensiert etter midlenes risiko for helse og miljøskader. Regjeringen har lagt opp til at det blir kompensert for avgiftsøkningen gjennom jordbruksavtalen fra 1999.

Sterk nedgang i bruken av plantevernmidler

Tilgjengelig tallmateriale og statistikkmodeller gjør det vanskelig å foreta eksakte vurderinger, men arbeidsgruppa som har evaluert handlingsplanen for 1990-94 konkluderer med at oppnådd en reduksjon i helse- og miljørisikoen ved bruk av plantevernmidler som følge av handlingsplanen. Både omsetningsstatistikk, Landbrukstilsynets beregninger, substitusjonsprinsippet, økningen i areal som ikke sprøytes og brukernes egne oppfatninger av at de sprøyter mindre enn før, peker i en slik retning.

Omsatt mengde virksomt stoff i plantevernmidler er i perioden 1985-1996 redusert med 54%, fra 1529 tonn i 1985 til 706 tonn i 1996. I perioden 1990-96 er omsetningen redusert med 40%. Med unntak av soppmidler har det vært nedgang for alle typer plantevernmidler (f.eks. insektmidler og ugrasmidler). I skog er omfanget av sprøyting med glyfosat redusert med 76% i perioden 1988-1996.