Historisk arkiv

Banebrytende norsk-russisk miljøvernsamarbeid

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Miljøverndepartementet

Pressemelding

27. november 1997

Banebrytende norsk-russisk miljøvernsamarbeid

Miljøverndepartementet presenterte i dag en fersk rapport fra første fase av et norsk-russisk ekspertsamarbeid om radioaktiv forurensning ved atomindustri-anleggene "Majak PA" i det sørlige Ural. Dette er første gang det er samlet så omfattende offisielt materiale om tidligere og nåværende forurensningssituasjon i og omkring Majak-anleggene.

Områdene rundt Majak er trolig verdens mest radioaktivt forurensede. Det første atomanlegget ved Majak startet opp i 1948 og var det første anlegg av denne typen i det tidligere Sovjetunionen. Det ble bygget for produksjon av plutonium til bruk i atomvåpen. Den siste reaktoren som produserte plutonium-239 til bombeformål ble lagt ned i 1990. I dag er driften i Majak lagt om til reprosessering av brukt kjernefysisk brensel, produksjon av radioisotoper og produksjon av teknisk måleutstyr til medisinske og industrielle formål.

Norske forskere fra Statens strålevern, Norges Landbrukshøgskole og Institutt for energiteknikk har deltatt i arbeidet sammen med russiske forskere. Det er gjennomført omfattende felles feltarbeid i umiddelbar nærhet av anleggene hvor hundrevis av miljøprøver av sedimenter, jord, vann, vegetasjon og fisk er samlet inn. Miljøprøvene har blitt analysert parallelt ved laboratorier i Russland og Norge. Feltarbeidet har gitt verdifull kunnskap om aktivitetsnivåer og potensiale for fremtidig forurensning fra Majak-områdene. I tillegg har feltmålingene gjort det mulig å sammenlikne offisielle russiske opplysninger om tidligere utslipp og aktivitetsnivåer med nye måledata.

I neste fase av Majak-programmet som allerede er igangsatt, vil scenarier for utslipp av radioaktive stoffer bli beskrevet. I denne fasen undersøkes hvilke følger eventuelle uhell/ulykker vil kunne få for befolkninger i nærområdene, transport av radioaktive stoffer via elvesystemene til Karahavet og eventuelle konsekvenser dette vil medføre for den arktiske befolkningen.

Den russiske atomenergiminister og norske miljøvernminister konstaterer i rapportens forord at samarbeidet mellom russiske og norske forskere er bygget på gjensidig tillit og åpenhet. "Resultatene av Majak-prosjektet er både helhetlige og pålitelige", sier Russlands atomenergiminister, V. Mikhailov i rapporten. "Det er ingen tvil om at det fremtidige arbeidet til den norsk-russiske ekspertgruppen vil frambringe nye og verdifulle resultater som vil øke miljøsikkerheten", avslutter atomenergiminister V. Mikhailov i forordet til rapporten.

"Det norsk-russiske samarbeidet har nådd en milepæl", sier statssekretær Simonsen i Miljøverndepartementet om rapporten som gir en god oversikt over bl.a. forurensningssituasjonen rundt Majak-anlegget etter utslipp av radioaktive stoffer til elver, innsjøer og luft og beskriver konsekvensene av en alvorlig eksplosjonsulykke i 1957 og spredning av kontaminert støv i 1967. Statsekretær Simonsen understreker at "Majak- programmet er av stor betydning fordi det fremskaffer informasjon om trusler mot våre nordlige havområder."

Statssekretær Simonsen uttrykker også forhåpninger om at det norsk-russiske miljøvernsamarbeidet vil fortsette i positiv retning, og bidra til ytterligere kunnskap om trusler og risiko for fremtidig radioaktiv forurensning som grunnlag for beskyttelsestiltak.


Kontaktpersoner: Magne H. Røed, Miljøverndepartementet 22 24 59 97

Per Strand, Statens strålevern 67 16 25 64

Ingar Amundsen, Statens strålevern 67 16 25 39

Lagt inn 27 november 1997 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen