Historisk arkiv

Norsk initiativ i Washington mot atomfaren i nord

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Miljøverndepartementet

Pressemelding

4. desember 1997

Norsk initiativ i Washington mot atomfaren i nord

Statssekretær i Miljøverndepartementet Jesper W. Simonsen vil torsdag 4. desember holde åpningstalen ved et norsk - russisk - amerikansk seminar i Washington om nordområdene. Den norske ambassaden i Washington er vertskap for seminaret, som er kommet i stand på norsk initiativ.

Det er av stor betydning at vi tar ulike initiativ til å øke forståelsen for de store problemene som er knyttet til de russisk nordområdene, og nødvendigheten av at mange land stiller seg bak arbeidet med å finne praktiske løsninger på de store forurensningsutfordringene i Nordvest - Russland, sier statssekretær Simonsen.

Og det er nettopp miljøvernsamarbeidet i Nordvest - Russland seminaret handler om. Det vil bli lagt vekt på at hovedutfordringene er knyttet til håndteringen av det radioaktive avfallet, og at Norge i lengre tid har lagt stor vekt på å trekke andre land og institusjoner med i atomsamarbeidet med Russland i nordområdene.

- Vi har fått til dette samarbeidet i prosjektet som går ut på å sikre atomlagerskipet Lepse som ligger ved kai i Murmansk. EU og Frankrike har i tillegg til Norge og NEFCO støttet finansieringen av første fase av Lepseprosjektet. I tillegg samarbeider Norge, USA og Russland om oppgradering og utvidelse av renseanlegget for flytende, lavaktivt avfall ved Murmansk Shipping Company sitt anlegg i Murmansk.

Hovedhensikten med seminaret fra norsk side er å få til et bredere internasjonalt engasjement. Særlig er det av betydning å få USA sterkere engasjert slik at de mer aktivt kan være med i iverksettingen av konkrete tiltak for å redusere farene for radioaktiv forurensning fra de mange kildene i Nordvest - Russland, sier Simonsen.

På seminaret vil det bli innlegg fra russiske, amerikanske og norske myndigheter og fra næringslivsrepresentanter i de tre landene. Seminaret har også som siktemål å øke næringslivets interesse og muligheter for å engasjere seg bredere i atomavfallsprosjekter i Nordvest - Russland.


Deltakere

Fra norsk side deltar representanter fra statsministerens kontor, UD/ambassaden i Washington, MD, Statens strålevern, Institutt for Energiteknikk og Kværner Maritime.

Fra amerikansk side deltar bl a. sentrale politikere, embetsmenn fra Utenriks-, Forsvars- og Energidepartmentet samt miljøvernbyrået EPA og industrirepresentanter.

Fra russisk side deltar representanter bl.a. fra UD, Atomenergiministeriet og Murmansk Shipping Company.

Lagt inn 4 desember 1997 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen