Historisk arkiv

Rapport om forurensning fra atomanlegg: Invitasjon til pressekonferanse

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Miljøverndepartementet

Pressemelding

Dato: 26. november 1997

Rapport om forurensning fra atomanlegg: Invitasjon til pressekonferanse

Miljøverndepartementet inviterer til pressekonferanse med lunsj torsdag 27. november kl. 11.00 i Akershus Festnings informasjonssenter, bygning 18 for presentasjon av rapport om forurensingene fra atomanleggene i Majak, Sør-Ural. Rapporten legges fram av avdelingsdirektøren for Majakanleggene Jurij V.Glagolenko. Innledninger ved statssekretær Jesper Simonsen, Miljøverndepartementet, og avdelingsdirektør Jurij V. Glagolenko, Majakanleggene og seniorforsker Per Strand, Statens strålevern.

Majak PA (Productiom Assosiation) var det første atomindustrianlegget i det tidligere Sovjetunionen og hadde som formål å produsere våpenplutonium. Store mengder radioaktivt avfall er siden slutten av 1940-tallet sluppet ut i miljøet. Ulykker har også bidratt til forurensning i området.

Miljøvernsamarbeidet mellom Norge og Russland vedrørende forurensning fra atomanleggene i Tsjeljabinskområdet (Mayak PA) i Syd-Ural startet i 1993.

Samarbeidet har som hovedhensikt å klarlegge faren for at utslipp, lekkasjer og uhell fra atomanleggene i området kan føre til radioaktiv forurensning av de nordlige havområder gjennom elven Ob og dens sideelver. Det er første gang en slik rapport blir presentert med et så omfattende offisielt materiale om tidligere og nåværende forurensinger rundt Majakanleggene.

Den vitenskapelig rapporten fra første fase inneholder bl.a. en historisk og geografisk beskrivelse av området, oversikt over behandlingen av radioaktivt avfall og av rutineutslipp til elver, innsjøer og luft siden anleggene startet opp i 1949. Konsekvensene av en alvorlig ulykke i 1957 og spredning av kontaminert støv i 1967 er også beskrevet.

Såvidt vi er kjent med er dette første gangen russiske myndigheter presenterer en slik samlet "hvitbok" om miljøkonsekvensene av aktivitetene ved atomanleggene i Majak.

Det vil også bli orientert om det videre samarbeid mellom Norge og Russland i dette området.

Under konferansen vil det også delta representanter fra den russiske ambassaden, Utenriksdepartementet, norske eksperter som var med på undersøkelsene fra Statens strålevern, Norges Landbrukshøgskole og Institutt for energiteknikk.

Lagt inn 26 november 1997 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen