Historisk arkiv

Statssekretær Jesper W. Simonsen: Stortingets kloningsforbud følges opp

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Miljøverndepartementet

Pressemelding

25. november 1997

Statssekretær Jesper W. Simonsen: Stortingets kloningsforbud følges opp

Statssekretær Jesper W. Simonsen opplyser at regjeringen nå følger opp Stortingets vedtak om forbud mot kloning av dyr og høyerestående organismer.

- Vi er fullt på linje med Stortingets intensjon , og vil fremme lovforslag om dette allerede til våren 1998, sier Simonsen.

Stortinget fattet 7. mars i år vedtak om å be Regjeringen fremme forslag som innebærer at forsøk med kloning av dyr og høyerestående organismer blir forbudt. Som ledd i arbeidet med et slik forslag har Miljøverndepartementet bedt Direktoratet for naturforvaltning om å redegjøre for det faglige grunnlaget for en lovendring, blant annet hva begrepet "dyr og andre høyerestående organismer" omfatter.

Direktoratet for naturforvaltning konkluderer i sitt notat med at genteknologiloven bør endres til å omfatte kloning av dyr. Kloning av genmodifiserte planeter reguleres allerede av genteknologioloven. Andre planter bør etter direktoratets mening ikke omfattes av forbudet. Eksemplevis er det å sette en potet i jorda, eller ta avlegger av en stueplante også kloning.

DN har først og fremst utredet miljø -og dyrehelseaspektene, samt potensielle nyttevirkninger for samfunnet av kloning.

- Denne utredningen vil inngå i Regjeringens totalvurdering. Men vi vil også trekke opp de etiske grensene for hvor langt man kan gå, sier statssekretær Jesper W. Simonsen.

Lagt inn 26 november 1997 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen