Historisk arkiv

Avtale mellom Norge og Slovakia om reduksjon av klimagassutslipp

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Miljøverndepartementet

Pressemelding

19.mai 1998

Avtale mellom Norge og Slovakia om reduksjon av klimagassutslipp

Miljøvernminister Guro Fjellanger og den slovakiske miljøvernvernministeren Mr. Jozef Zlocha underskrev idag en samarbeidsavtale om felles gjennomføring av tiltak for å redusere utslipp av klimagasser i Slovakia. Norge bidrar med vel 1,2 millioner kroner til modernisering av to fyringsanlegg hvor koks og gass erstattes med bioenergi.

Prosjektet som omfattes av avtalen gjelder en treforedlingsbedrift og et større gartnerianlegg i Slovakia. De eksisterende gass- og kullfyrte kjelene har lav effektivitet. Mangel på kapital, teknologi og kunnskap har til nå hindret modernisering. Det norske bidraget gjør det mulig å skifte til fyrkjeler basert på bioenergi. På den måten oppnås reduserte klimagassutslipp og redusert lokal forurensning. I tillegg blir restprodukter fra lokal treforedlingsindustri utnyttet til energiformål. Samlet sett vil prosjektet over prosjektperioden 1998-2028 bidra til å redusere CO2-utslippene med omlag 50 000 tonn. Det er avsatt vel 1,2 mill. kr. fra norsk side til prosjektet, i tillegg til bidrag fra slovakiske myndigheter og eierne.

-Prosjektet er lite, men formålet i denne pilotfasen fram til år 2000 er å høste erfaringer og vise hvordan Norge i samarbeid med andre land kan bidra til å redusere utslippene på en kodstnadseffektiv måte. Vi vil også vurdere mulighetene for å utvide samarbeidet med andre tilsvarende prosjekter for å bidra til oppfyllelse av den norske forpliktelsen under Kyotoprotokollen etter år 2000", sier miljøvernminister Guro Fjellanger.

Avtalen ble underskrevet i dag på Holmenkollen Park Hotell i forbindelse med miljøvern-ministermøtet under konvensjonen om grenseoverskridende miljøkonsekvensutredninger.


Kontaktperson: Rådgiver Inger Johanne Wiese tlf. 22 24 60 26

Lagt inn 19. mai 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen