Historisk arkiv

Bedre byluft

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Miljøverndepartementet

Pressemelding

Nr. 74/98
Dato: 5. oktober 1998

Bedre byluft

Regjeringen har vedtatt nye ambisiøse mål for luftkvaliteten i byer og tettsteder. Helseskadene på grunn av luftforurensning vil bli halvert når disse målene er nådd. Viktige tiltak er blant annet at bruken av piggdekk skal ned, og kollektivtilbudet skal styrkes.

- Renere luft gir bedre helse og trivsel for alle, men vil spesielt komme utsatte grupper som astmatikere, hjerte- og lungesyke, barn og eldre til gode, sier miljøvernminister Guro Fjellanger.

Nitrogendioksid og svevestøv er årsaken til de største og mest utbredde lokale forurensningsproblemene i Norge. Vintersesongen 1995/96 var til sammen ca 700.000 personer i Oslo, Bergen, Trondheim og Drammen utsatt for så høye konsentrasjoner av svevestøv og nitrogendioksid i bylufta som kan gi helseskader. Resultater fra målinger i Oslo og Bergen de fire siste vintrene viser at konsentrasjonen av svevestøv overskrider 50 mikrogram per kubikkmeter luft rundt 20 prosent av tiden, eller hver femte dag i gjennomsnitt. Når disse ambisiøse målene er nådd vil helsekostnadene bli redusert med omlag 1,5 milliarder kroner per år bare i Oslo.

Innen 2010 skal middelverdien per time for nitrogendioksid i luft ikke overskride 150 mikrogram per kubikkmeter i mer enn åtte timer per år. I dag er den øverste grensen 300 mikrogram per kubikkmeter uten overskridelser. Innen samme tidspunkt skal middelverdien per døgn for svevestøv ikke overstige 50 mikrogram per kubikkmeter luft i mer enn sju dager i året. Dette er vesentlig renere enn den luftkvaliteten vi har i de store byene om vinteren i dag, og Norge går lengre enn EU på dette feltet.

For å nå målene om tilfredsstillende luftkvalitet i byer og tettsteder er det nødvendig med et nært samarbeid mellom stat, kommune og fylkeskommune om en helhetlig virkemiddelbruk. Den vil blant annet vil omfatte pidggdekkreguleringer, vegprising, styrket kollektivtilbud, tiltak i forbindelse med vedfyring og akutte tiltak mot trafikkrelaterte utslipp.


Kontaktperson: Eva Nordvik, telefon 22 24 57 18

Lagt inn 5. oktober 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen