Historisk arkiv

Det radioaktive stoffet Technetium fra Sellafield har nådd norske farvann

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Miljøverndepartementet

Pressemelding

24. februar 1998

Det radioaktive stoffet Technetium fra Sellafield har nådd norske farvann

Statens strålevern offentliggjør i dag en rapport som påviser at utslipp av det radioaktive stoffet Technetium-99 fra Sellafield har nådd våre farvann. Forurensningen skyldes økte utslipp av Technetium-99 fra Sellafield som ble økt med 50 ganger i 1994.

"Det vil bli utarbeidet et forslag til en mer permanent overvåkning av norskekysten når det gjelder radioaktiv forurensning", sier miljøvernminister Guro Fjellanger.

Rapporten konkluderer med at doser til mennesker og miljø vil trolig være lave bl.a. fordi strålingseffekten fra Technetium er forholdsvis lav. Konsentrasjon av technetium ble målt til 5 ganger høyere i 1997 enn i 1996 i brunalger fra ytre Oslofjord. De høyeste verdiene er registrert i hummer og tang. Verdiene vil trolig øke med lengre eksponeringstid.

Konsentrasjon av Technetium i marine næringskjeder i norske farvann er pr.1998 likevel langt under EU's tiltaksgrense. EU har satt tiltaksgrense for hummer til 1250Bequerell/kg ved en ulykke. I hummer nær utslippene fra Sellafield er det målt verdier langt over dette og fangstforbud er innført. I hummer fanget langs norskekysten er det til sammenlikning målt ca.50 Bequerel pr/kg.

Det er ikke fullgodt kartlagt hvordan Technetium tas opp i næringskjeden i norske farvann og mer kunnskap er nødvendig for å gjennomføre full vurdering av konsekvensene for helse og miljø.

Miljøvernminister Guro Fjellanger vil kommende fredag den 27.februar diskutere innholdet i rapporten med sine nordiske kollegaer. Miljøvernministeren vil be de nordiske ministre diskutere en felles henvendelse til den britiske miljøvernminister med krav om at utslipp av Technetium fra Sellafield blir stoppet.

Miljøvernminister Guro Fjellanger er i formiddag tilgjengelig for kommentarer.


Ytterligere opplysninger fås ved henvendelse til rådgiver Magne H. Røed eller konsulent Torunn Hasler tlf 22245997/ 22246097.

Lagt inn 24. februar 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen