Historisk arkiv

Enklere og mer helhetlig planlegging i fylker og kommuner

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Miljøverndepartementet

Pressemelding

Nr. 76
Dato: 07.10.98

Enklere og mer helhetlig planlegging i fylker og kommuner

Regjeringen sender i disse dager ut rundskrivet "Nasjonale mål og interesser i fylkes- og kommuneplanleggingen". - Rundskrivet er et første ledd i arbeidet med å forenkle formidlingen av nasjonal politikk og rydde opp i plansystemet. Miljøverndepartementet vil ta initiativ til å fortsette oppryddingsarbeidet, sier miljøvernminister Guro Fjellanger.

Gjennom rundskrivet "Nasjonale mål og interesser i planleggingen" har alle departementene samlet de viktigste nasjonale utfordringene for fylkes- og kommuneplanleggingen i ett dokument. Dette gjør det enklere å se statlig styring innenfor ulike sektorer i sammenheng og utvikle samarbeidet mellom forvaltningsnivåene.

Fylkes- og kommuneplanleggingen dreier seg først og fremst om fylkeskommunenes og kommunenes egen politikk. De ulike målene som blir omtalt i rundskrivet, vil ikke ha like stor betydning i alle deler av landet. Regjeringen ønsker derfor at fylker og kommuner bruker sin kunnskap og erfaring til å finne fram til gode helhetsløsninger, tilpasset regionale og lokale forhold. Regjeringen vil følge nøye med på hvordan dette arbeidet fungerer, og legge erfaringene fram for Stortinget i neste stortingsmelding om fylkes- og kommuneplanleggingen.

Rundskrivet illustrerer også omfanget av nasjonale retningslinjer. Dagens omfang og detaljeringsgrad kan gi grunn til bekymring for utviklingen av lokaldemokratiet. Miljøverndepartementet vil derfor ta initiativ til at departementene i samarbeid gjennomgår dagens statlige føringer med sikte på å forenkle og redusere disse når den nasjonale politikken skal formidles.

Rundskrivet (T-2/98 B) kan bestilles fra:

Statens forurensingstilsyn (SFT)
Postboks 8100 Dep.,
0032 Oslo
Telefon: 22 57 34 00. Telefaks: 22 67 67 06
http://www.sft.no/skjema.html


Kontaktperson: Audun Moflag, telefon 22 24 59 52

Lagt inn 7. oktober 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen