Historisk arkiv

FN's skipsfartsorganisasjon (IMO) vedtar utfasingsplan for bruk av TBT som bunnstoff på skip

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Miljøverndepartementet

Pressemelding

Nr. 85/98
Dato: 6. november 1998

FN's skipsfartsorganisasjon (IMO) vedtar utfasingsplan for bruk av TBT som bunnstoff på skip

IMO' s miljøkomite MEPC (Marine Environment Protection Committee) vedtok i dag en resolusjon som vil forby bruk av organotinn (TBT) som bunnstoff på båter. Resolusjonen går ut på at det skal vedtas en ny global konvensjon som skal ha et forbud mot ny bruk av TBT innen 1. januar 2003. Videre vil det bli et totalforbud mot å ha TBT som bunnstoff på skip innen 1. januar 2008.

- Vi er fornøyd med at det nå er oppnådd enighet om utfasingsdatoer. Selv om vi fra norsk side gjerne hadde sett tidligere utfasingsdatoer, så er det riktig å si at vi endelig har vunnet denne saken, sier miljøvernminister Guro Fjellanger.

Norge har ledet gruppen av Nordsjøland, som har vært pådrivere for å få til et globalt forbud. Industrien får nå en klar beskjed om utfasingsdatoer, i påvente av at det utvikles en juridisk bindende konvensjon.

Med dette vedtaket i IMOs miljøkomité vil vi kunne løse et alvorlig miljøgiftproblem. TBT forårsaker bl.a alvorlige skader på snegler og østers, og blir regnet som en av de mest giftige stoffene som blir frigjort til det marine miljø. I Norge har vi allerede et forbud mot bruk av begroingshindrende midler som inneholder organotinn på båter som er mindre enn 25 meter. Det nye globale forbudet vil gjelde for alle skip. Vedtaket er derfor et viktig steg videre i arbeidet vårt med å gjøre skipsfarten mer miljøvennlig.


Kontaktperson: Lindis Nerbø, tlf. 22 24 58 38

Lagt inn 6. november 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen