Historisk arkiv

Folkelig medvirkning i lovarbeid på internett

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Miljøverndepartementet

Pressemelding

Nr. 63
Dato: 22.09.98

Folkelig medvirkning i lovarbeid på Internett

Miljøverndepartementet går nye veier i arbeidet med ny lov om eiendomsregistrering. Utkast til lovtekst og forklaringer legges løpende ut på internett slik at interesserte kan komme med kommentarer og synspunkter ettersom arbeidet går fremover. Arbeidsmetoden har ført til forbedringer av lovteksten. Den bygger også opp under Regjeringens arbeid med en åpnere stat. Departementet vurderer derfor å benytte den samme metoden ved fremtidig lovarbeid.

Et utvalg oppnevnt av Miljøverndepartementet har siden 1996 arbeidet med å lage ny lov om eiendomsregistrering. Lovutvalget vil legge fram den ferdige utredningen i løpet av høsten. Loven erstatter gjeldende delingslov om kommunal tomtemåling.

Helt siden lovarbeidet startet opp har utvalget løpende lagt ut nye versjoner av lovtekst og utredningen på internett. Statens kartverk er sekretariat for lovutvalget, og tekstene er derfor lagt ut under Kartverkets hjemmeside, fritt tilgjengelig for alle. Interesserte kan legge inn bestilling på ny informasjon hver gang databasen er oppdatert. Tjenesten er utformet slik at hvem som helst kan sende inn kommentarer og synspunkter over nettet. Loven berører spesielt oppmålingsfolk i kommunene, som vanligvis har tilgang til internett.

Det er første gang at internett blir brukt på denne måten i forbindelse med lovarbeid i Norge. Utvalget har fått kritiske merknader underveis som ellers ikke hadde kommet frem før utredningen ville foreligge ferdig trykt. Det har tatt tid å behandle henvendelsene, men utvalget har hatt stor nytte av en åpen dialog om lovforslaget. Ikke minst har det vært nyttig at utenforstående har pekt på uklare formuleringer og mangelfulle begrunnelser, slik at teksten kan forbedres før utredningen trykkes.

Relativt få har brukt muligheten til å sende inn merknader elektronisk, men mange har tatt utskrift og skrevet eller ringt inn. Når medlemmer av utvalget har orientert om lovarbeidet på møter og konferanser, har mange tilhørere hatt med seg utskrift fra internett. Det har gitt livligere og mer konkrete diskusjoner enn en ellers ville fått. Utkastet til ny lov om eiendomsregistrering og tilhørende utredning kan hentes ned fra hjemmesiden til Statens kartverk, med følgende adresse:


Kontaktperson: Helge Onsrud, telefon 22 99 10 36

Lagt inn 22. september 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen