Historisk arkiv

Forskrift om transport og import av genmodifiserte organismer (GMO)

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Miljøverndepartementet

Pressemelding

Nr. 88
Dato 16.11.98

Forskrift om transport og import av genmodifiserte organismer (GMO)

Regjeringen har i statsråd den 13. november vedtatt forskrift om transport og import av genmodifiserte organismer (GMO). Forskriften som blir gjeldende fra og med 1. januar 1999, er en oppfølging av genteknologiloven og regulerer hvordan transport og import av genmodifiserte organismer skal skje.

Forskriften gjelder for all transport og import av genmodifiserte organismer som på forhånd er godkjent for utsetting av miljømyndighetene, eller som er godkjent eller meldt til helsemyndighetene for innesluttet bruk. Med utsetting menes f.eks bruk eller produksjon ute i miljøet, feltforsøk, rutineutslipp eller deponering. Innesluttet bruk betyr at den genmodifiserte organismen bare brukes inne i godkjente laboratorier.

En genmodifisert organisme godkjent for omsetning omfattes ikke av forskriften, da det ifølge genteknologiloven ikke skal kreves ytterligere godkjenning for slike produkter. Interntransport faller også utenfor forskriftens virkeområde. Interntransport er transport som skjer innenfor et godkjent laboratorium eller anlegg, eller mellom godkjente laboratorier innenfor den samme institusjon.

Genmodifiserte organismer er planter, dyr eller mikroorganismer som har fått endret sin genetiske sammensetning ved henholdsvis genteknologi eller celleteknologi. Genteknologiloven regulerer all fremstilling og bruk av genmodifiserte organismer i Norge.

Kravene i forskriften er følgende:

- Emballering, merking, journalføring og transportdokumenter. Alle genmodifiserte organismer som transporteres skal emballeres, merkes, journalføres og medbringes transportdokumenter etter bestemte krav i forskriften.

Forenklet søknad.

For genmodifiserte organismer som kan medføre en risiko for helse eller miljø, kreves i tillegg godkjenning etter forenklet søknad.

Melding ved førstegangs import.

Førstegangs import av en genmodifisert organisme, med unntak av mikroorganismer som ikke utgjør noen risiko eller medfører svært lav risiko, skal meldes til miljøvernmyndighetene. I de tilfeller det stilles krav om godkjenning etter forenklet søknad vil imidlertid søknaden erstatte kravet om melding.

Myndighet.

Direktoratet for naturforvaltning (DN) behandler søknadene/meldingene og fører tilsyn i saker som angår transport og import av genmodifiserte planter og dyr. Statens forurensningstilsyn (SFT) behandler søknadene/meldingene og fører tilsyn når det gjelder mikroorganismer.

Informasjon og søknadsskjema mm.

Ytterligere informasjon, eksemplarer av forskriften (norsk eller engelsk) og søknadsskjema fås ved henvendelse til

  • Direktoratet for naturforvaltning, Tungasletta 2, 7004 Trondheim. Tlf 73580500. Fax 73580501
  • Statens forurensningstilyn, Postboks 8100 Dep, 0032 Oslo. Tlf 22573400. Fax 22676706.

Kontaktperson: Anita Myrmæl, telefon 22 24 58 97

Lagt inn 17. november 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen