Historisk arkiv

Internasjonalt partsmøte om miljøkonsekvens-utredninger på Holmenkollen Park 18. - 20. mai

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Miljøverndepartementet

Pressemelding

6. mai 1998

Internasjonalt partsmøte om miljøkonsekvens-utredninger på Holmenkollen Park 18. - 20. mai

Miljøvernminister Guro Fjellanger er vert for det internasjonale partsmøtet om Espoo-konvensjonen som arrangeres 18. - 20. mai. Konvensjonen slår fast at større utbyggingstiltak som kan forårsake utslipp til vann og luft eller ha negativ miljøeffekt for naboland, krever utredninger og samarbeid på tvers av landegrensene. Representanter fra mer enn 40 land ventes til Oslo for å diskutere oppfølging av konvensjonen.

Espoo-konvensjonen omfatter en rekke utbyggingstiltak som kan ha negative miljøvirkninger på tvers av landegrensene og er forhandlet fram av medlemslandene i FNs økonomiske kommisjon for Europa. Land som slutter seg til konvensjonen er forpliktet til å varsle om utbyggingstiltak i en tidlig planleggingsfase, utrede miljøkonsekvensene i forhold til berørte naboland og drøfte hva som kan gjøres for å begrense skadevirkningene. Avtalen er til nå ratifisert av 19 land i tillegg til EU. Eksempler på tiltak som omfattes av konvensjonen er bl.a. olje- og gassproduksjon til havs, rørledninger, varmekraftverk og motorveier.

For Norges del kan konvensjonen få praktisk betydning i forhold til større utbyggingsprosjekt i Nord-Vest Russland. Norske utbygginger i grenseområdene til Sverige kan også berøres av konvensjonen, bl.a. gjelder det planer om nytt skytefelt for region Østlandet og utbedring av seilingsleden i Iddefjorden.

Partsmøtet som arrangeres på Holmenkollen Park Hotel i Oslo, er det første etter at konvensjonen trådte i kraft i september i fjor. Den første dagen skal embetsmenn på høyt nivå behandle arbeidsplanen for kommende toårsperiode. Ministerdelen av møtet starter tirsdag 19. mai og avsluttes med en ministererklæring onsdag 20. mai.

Åpent seminar 16. mai på Grand Hotel 14.00-16.00

I forkant av partsmøtet arrangeres det et seminar om Espoo-konvensjonen. Seminaret vil gi innblikk i bakgrunnen for konvensjonen og praktiske konsekvenser i forhold til gjennomføring av bestemmelsen i konvensjonen.

Partsmøtet og seminaret vil være åpne for pressen. Det vil bli arrangert en pressekonferanse onsdag 20. mai kl. 13.30 etter at ministererklæringen er vedtatt.

For mer informasjon se vår hjemmeside: linkdoc022005-990421#dochttp://odin.dep.no/eia/

For påmelding til seminaret eller partsmøtet, kontakt informasjonsrådgiver Kjersti Moltubakk

Tlf. 22 24 57 36 Faks: 22 24 27 72 eller e-post: kmo.md.dep.no

Lagt inn 6. mai 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen