Historisk arkiv

Kvikksølvtermometre skal fjernes

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Miljøverndepartementet

Pressemelding

Nr. 66
Dato: 01.10.98

Kvikksølvtermometre skal fjernes

Fra og med 1. oktober kan du levere inn ditt gamle kvikksølvtermometer på apoteket og få rabatt på et nytt digitalt termometer. Fra denne dato er det også forbudt å produsere, importere og selge temometer som inneholder kvikksølv. - Dette tungmetallet er giftig for både mennesker og dyr og brytes ikke ned i naturen. Derfor er kvikksølv en av de miljøgiftene miljøvernmyndighetene prioriterer høyest når det gjelder å redusere utslipp, sier miljøvernminister Guro Fjellanger.

Statens forurensningstilsyn (SFT) har tatt initiativ til et samarbeid mellom kommunene (innsamlere av spesialavfall), apotekene (utsalgssted) og grossistene (importører) om å bidra til at termometrene fra husholdninger samles inn. Et forbud mot kvikksølvholdige termometre vil på kort sikt ikke ha tilstrekkelig effekt dersom slike termometre blir kastet som vanlig husholdningsavfall. Den Norske Apotekerforening har oppfordret alle apotekene til å ta imot gamle febertermometre. Grossistene har tilbudt opptil 10 prosent rabatt på nye digitale, og kommunene er oppfordret til å sørge for at termometrene samles inn til forsvarlig sluttbehandling i det kommunale spesialavfallsmottaket. Slike lokale innsamlingsaksjoner vil settes i gang når forbudet trer i kraft, og vil vare året ut.

Kvikksølv hoper seg opp i fisk og pattedyr, og samler seg i næringskjeden. Selv i små konsentrasjoner gjør dette tungmetallet stor skade på mennesker, dyr og miljø. Tidligere slapp industrien ut store mengder kvikksølv, men etter at myndighetene innførte utslippstillatelser er mengden betydelig redusert. Fra 1985 til 1996 er utslippene fra industrien gått ned fra 2.5 tonn til 170 kilo. Utslipp av kvikksølv fra produkter er imidlertid fortsatt et problem, og gamle temometre er ett slikt produkt.

I dag finnes kvikksølv i hovedsak i knappecellebatterier, termometre, og lysstoffrør. I tillegg inneholder tannfyllingsmaterialet amalgam om lag 50 prosent kvikksølv. I 1996 ble det brukt vel 1,3 tonn kvikksølv i disse produktene, og de største produktgruppene er regulert gjennom forskrifter. Alle produkt som inneholder kvikksølv er spesialavfall, og skal leveres til spesialavfallsmottak.

I 1990 ble det solgt termometre med til sammen 750 kilo kvikksølv. I 1996 var tallet nede i 90 kilo. Reduksjonen skyldes både overgang til digital eller andre kvikksølvfrie termometre og at kvikksølvinnholdet i hvert temometer er redusert.

- Siden det finnes gode kvikksølvfrie termometre, håper jeg at denne aksjonen kan redusere kvikksølvmengden i omløp ytterligere, sier Fjellanger.

Du kan bestille et faktaark via SFT, telefon 22 57 34 00, eller SFTs hjemmeside


Kontaktperson: Avdelingsdirektør i SFT, Anne Mari Opheim, telefon: 22 57 35 37

Lagt inn 1. oktober 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen