Historisk arkiv

Mikrobiologiske produkter reguleres

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Miljøverndepartementet

Pressemelding

Mikrobiologiske produkter reguleres

10. februar 1998

Miljøverndepartementet har nå vedtatt en forskrift for å kunne stoppe produkter med levende bakterier som medfører fare for helse eller miljø. Slike bakterier kan være sykdomsfremkallende eller motstandsdyktige mot antibiotika. Forskriften pålegger produsenter og importører å ha kunnskap nok til å vurdere produktene før de slippes på markedet.

Produktene med levende bakterier finnes blant annet innen rengjøring, avløpsrensing, opprenskning av oljesøl og kunstsnøproduksjon. Det er bakterienes evne til å bryte ned olje, fett og til å produsere bestemte stoffer som utnyttes i produktene.

Det er i dag få produkter som inneholder levende bakterier, men de finnes innen rengjøringsmidler, avløpsrensning, opprensning av oljesøl og kunstsnøproduksjon. Det er bakterienes evne til å bryte ned olje, fett og til å produsere bestemte stoffer som utnyttes i produktene. Stadig flere produsenter av rengjøringsmidler og fettoppløsende midler vil erstatte kjemikalier med bakterier eller andre mikroorganismer. Fordelene ved å bruke slike produkter er at de ofte kan erstatte bruk av helse- eller miljøfarlige kjemikalier. I utgangspunktet er Miljøverndepartementet positiv til at helse- og miljøfarlige kjemikalier blir erstattet med mikroorganismer. Men problemet er at noen av disse bakteriene kan være sykdomsfremkallende eller motstandsdyktige mot antibiotika.

Forskriften pålegger produsenter og importører å ha kunnskap nok til å vurdere produktene før de slippes på markedet. Produktene skal registreres i Produktregisteret. Dersom registrerte produkter representerer en helse- eller miljøfare, vil Statens forurensningstilsyn stoppe bruken av dem.


For mer informasjon, kontakt rådgiver Guri Tveito, i Miljøverndepartementet, tlf.22 24 60 61
eller avdelingsdirektør Anne Mari Opheim, SFT tlf. 22 57 35 37

Faktaark om antibiotikaresistens kan bestilles hos SFT på tlf. 22 57 34 00.

Lagt inn 11 februar 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen