Historisk arkiv

Miljøbysatsingen ingen fiasko

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Miljøverndepartementet

Pressemelding

Nr. 92
Dato 04.12.98

Miljøbysatsingen ingen fiasko

Miljøbysatsingen har gitt verdifulle resultater og lagt grunnlaget for en fremtidsrettet og mer miljøvennlig byutvikling, sier miljøvernminister Guro Fjellanger i en kommentar til den negative omtalen miljøbysatsingen har fått i media det siste døgnet. Kritikken er basert på en evalueringsrapport som NIBR har laget på oppdrag for Miljøverndepartementet. Rapporten er ment som et grunnlag for å justere den videre kursen i miljøbyarbeidet.

Det viktigste resultatet av miljøbyarbeidet er at byene gjennom kommuneplanarbeidet har redusert den omfattende arealspredningen som har preget byutviklingen de siste tiårene. Dette framgår også klart av NIBR-rapporten; "Miljøbyene legger økt vekt på fortetting i byggesonen. De har inntatt en restriktiv linje overfor nye bilbaserte kjøpesentre, og sentrumsområdene er rustet opp. To av miljøbyene har lagt stor vekt på utvikling av utvalgte lokalsamfunn. Planberedskapen er styrket i forhold til grøntområder i de fire miljøbyene."
I kritikken mot miljøbysatsingen vises det til at både biltrafikken og søppelmengdene har økt i løpet av prosjektperioden. I et kortsiktig perspektiv er økningen i biltrafikken forventet. Dette skyldes at arbeidet med byutvikling og tilrettelegging for mer miljøvennlige transportformer må sees i et langsiktig perspektiv der resultatene først vil inntreffe på sikt. For å fremskynde resultatene av arbeidet, har samferdselsministeren tatt initiativ til å styrke organiseringen av kollektivtrafikken.

De økte avfallsmengdene skyldes, i likhet med resten av landet, at de totale søppel-mengdene har økt. Det forventes imidlertid at innføringen av den nye skatte- og avgiftspolitkken vil føre til forbedringer på området. Det fremgår imidlertid av NIBR-rapporten at det mot slutten av perioden har vært en positiv utvikling når det gjelder omfanget av kildesortering og gjenvinning av avfall i miljøbyene.

I Dagsnytt ble det gjort et poeng av at det er benyttet 100 mill. kr. i miljøbyprogrammet. Fjellanger understreker at 42 mill. av disse midlene er benyttet i Miljøbyen Gamle Oslo. Det er bred politisk enighet om at staten, samme med Oslo kommune, skal bidra til å bedre levekårene i denne bydelen. Her kan alle med selvsyn se at det er oppnådd betydelige miljøforbedringer.


Kontakpersoner:

Wilhelm Torheim, avd.dir., telefon 22 24 59 04
Kjell Spigseth, rådgiver, telefon 22 24 59 50

Lagt inn 7. desember 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen