Historisk arkiv

Miljøvernminister Guro Fjellanger holder Norges hovedinnlegg under den 53. Generalforsamlings behandling av FN-reformspørsmål 24.11.98.

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Miljøverndepartementet

Pressemelding

Nr. 88
Dato 24.11.98

Miljøvernminister Guro Fjellanger holder Norges hovedinnlegg under den 53. Generalforsamlings behandling av FN-reformspørsmål 24.11.98

På området FN-reform skal årets Generalforsamling bl.a behandle forslag om reform i organiseringen av FNs arbeid med miljøspørsmål. Miljøvernminister Guro Fjellanger har som medlem av prosjektgruppen under FN som la fram en samlet innstilling med reformforslag på miljø- og bosettingsområdet, fulgt dette arbeidet nøye.

Miljøvernministeren vil i sitt innlegg legge vekt på at det bør etableres én global møtearena for miljøvernministre hvor det kan gis overordnede politiske styringssignaler og sikres en effektiv respons til eksisterende og nye globale miljøutfordringer. Et annet viktig sak er å utnytte mulighetene for bedre koordinering av de ulike konvensjonene på miljøområdet. Det gis også norsk støtte til foreslåtte tiltak for bedre å sikre integrering av miljøhensyn ved utforming og utføring av FN-organisasjonenes arbeid.

Bakgrunnsinformasjon

FNs generalsekretær tok som ledd i den bredere FN-reformprosessen initiativ til en nærmere gjennomgang av FNs arbeid med miljø- og bosettingsspørsmål. Dr. Klaus Töpfer, eksekutivdirektør i FNs miljøprogram UNEP, ble i februar i år gitt i oppdrag å lede en prosjektgruppe "Task Force on Environment and Human Settlements". Gruppen skulle se på organiseringen av FNs arbeid med miljø og bosettingsspørsmål og fremme forslag til hvordan dette arbeidet kunne effektiviseres og styrkes. Etter 4 møter la "Task Force" fram en samlet innstilling til FNs generalsekretær 1. juli. Denne innstillingen utgjør en del av forhandlingsgrunnlaget for landene i Generalforsamlingen.

"Task Force" besto av 19 personer, herunder miljøvernministrene fra hhv. Norge, Argentina, Ghana og Mexico. Sentrale deler av FN-systemet var representert i gruppen, såvel som NGO-representanter og enkeltindivider. Blant sistnevnte kategori var personer som hadde eller hadde innehatt sentrale stillinger og verv i det globale arbeidet med bærekraftig utvikling.

Norge har markert seg som er en aktiv støttespiller for FN- reform på miljø- og bosettingsområdet. Et viktig mål er å styrke FNs evne og kapasitet til å fremme en bærekraftig utvikling, dvs. at utviklingen skjer innenfor de rammer som naturen setter. På dette området har Norge tatt til orde for at miljø og utvikling må få høyere prioritet, høyere status, bedre fokus og tilføres flere ressurser innenfor FN-systemet. Det er behov for å sikre en effektiv koordinering av arbeidet i de forskjellige fora som jobber med globale miljøspørsmål. UNEPs kjerneoppgaver er definert som overvåking og analyse av globale og regionale miljøtrender, utvikling og implementering av folkerett og andre samarbeidsformer/avtaler på miljø, koordinering av miljøkonvensjonenes arbeid og andre relevante oppgaver i FN-systemet, oppfordring til samarbeid mellom samfunnssektorer, forskningsmiljøer og beslutningstakere, og rådgivning til land på området institusjonsbygging.


Kontaktpersoner: Rådgiver Anne-Lise Haugeto, 22 24 57 81
Politisk rådgiver Randi Øgrey , 001212 421 0280
Avdelingsdirektør Idun Eidheim, 001212 421 0280

Lagt inn 24. november 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen