Historisk arkiv

Miljøvernminister til forberedende møte i Ottawa før klimakonferansen i Buenos Aires

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Miljøverndepartementet

Pressemelding

Nr. 64
Dato: 23.09.98

Miljøvernminister Guro Fjellanger til forberedende møte i Ottawa før klimakonferansen i Buenos Aires

I dagene 24. til 26. september skal miljøvernminister Guro Fjellanger delta på et ministermøte i Ottawa. Dette er et forberedende ministermøte før Klimakonvensjonens fjerde partskonferanse (COP 4) i Buenos Aires 2. til 13. november. Hovedtema på møtet er "den grønne utviklingsmekanismen" som blant annet åpner for prosjektsamarbeid mellom i-land og u-land med sikte på å redusere klimagasser.

Til Ottawa kommer miljøvernministre fra 13 sentrale utviklingsland, blant andre Argentina, som er vertsland for neste klimakonferanse, Kina og Brasil. I tillegg kommer 7 industriland, blant andre Norge, USA, Storbritannia og Østerrike som har formannskapet i EU.

"Den grønne utviklingsmekanismen" (CDM) er en del av Klimakonvensjonen. Ministrene skal diskutere hvordan denne kan utvikles og gjøres mer operativ. Den grønne utviklingsmekanismen ble unnfanget på klimakonferansen i Kyoto i desember i fjor. CDM åpner for prosjektsamarbeid mellom industri- og utviklingsland med sikte på å redusere utslippet av klimagasser i fellesskap. Gjennom mekanismen vil utviklingslandene få tilgang på kapital og teknologi, mens industrilandene vil kunne avskrive godkjente utslippsreduksjoner som de har forpliktet seg til under Kyotoprotokollen. Dette skal kunne skje allerede i år 2000. I tillegg vil en del av midlene i CDM gå til tiltak for å tilpasse forholdene til klimaendringer i særlig sårbare utviklingsland.

I Buenos Aires vil man blant annet forhandle om hvordan styringsorganene for CDM skal organiseres og settes sammen, og hvordan man skal godkjenne de utslippsreduksjonene som blir oppnådd gjennom prosjektene.


Kontaktpersoner:

Informasjonssjef Eva Nordvik, Telefon: 22 24 57 18
Informasjonsrådgiver Tone Bratteli, Telefon: 22 24 57 16

Lagt inn 23. september 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen