Historisk arkiv

Miljøvernministeren sier nei til videre utbygging av kjøpesenter på Tunejordet i Sarpsborg

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Miljøverndepartementet

Pressemelding

Dato: 17. mars 1998

Miljøvernministeren sier nei til videre utbygging av kjøpesenter på Tunejordet i Sarpsborg

Regjeringen ønsker ikke utbygging av flere store kjøpesentre utenfor byer og tettsteder. Videre utbygging av kjøpesenter på Tunejordet er dermed ikke i samsvar med målsettingen for regjeringens kjøpesenterpolitikk eller med godkjent fylkesdelplan.

Miljøvernminister Guro Fjellanger har derfor opphevet reguleringsplanen for kjøpesenteret på Tunejordet i Sarpsborg.

Miljøvernministeren har tidligere i år varslet at regjeringen ikke ønsker videre utbygging av bilbaserte kjøpesentre utenfor byer og tettsteder, men går inn for en sterkere regional styring av kjøpesenteretableringer. Et forslag til midlertidig etableringsstopp for kjøpesentre er for tiden på høring.

Miljøverndepartementet viser til at reguleringsplanen slik den er vedtatt av Sarpsborg bystyre, ikke er i samsvar med fylkesdelplanen "Areal- og transportplan Nedre Glomma". Denne planen er godkjent av Miljøverndepartementet og skal legges til grunn for statlig, fylkeskommunal og kommunal planlegging i området.

Miljøverndepartementet har derfor foreslått overfor Sarpsborg kommune at reguleringsplanen endres slik at nyetableringer og utvidelser av næringsvirksomhet beregnet på et stort publikum, ikke blir tillatt. Kommunen har avvist forslaget og vist til framtidige tiltak for å knytte Tunejordet nærmere til sentrum. Selv om kommunen arbeider for å "integrere" Tunejordet i byen på lang sikt, vil området fremdeles ha karakter av et eksternt, bilbasert kjøpesenter. Dette vil ikke være i tråd med målsettingene for regjeringens kjøpesenterpolitikk.

I sitt brev til Sarpsborg kommune, forutsetter Miljøverndepartementet at det ikke blir gitt tillatelse til utbygging på Tunejordet. Fylkesmannen kan nedlegge dele- og byggeforbud i forhold til gjeldende reguleringsplan dersom det skulle bli nødvendig.

Lagt inn 17. mars 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen