Historisk arkiv

Miljøvernministermøte i Portugal : Store fremskritt for miljøet til havs

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Miljøverndepartementet

Pressemelding

Nr. 56
23.juli 1998

Miljøvernministermøte i Portugal:

Store fremskritt for miljøet til havs

Strenge restriksjoner på utslipp av radioaktivt avfall, forbud mot utslipp av miljøgifter og generelt forbud mot dumping av plattformer, det er resultatene av et miljøvernministermøte som ble avsluttet i Lisboa i dag. - Jeg er godt fornøyd med resultatet . Med disse beslutningene er vi kommet langt på vei mot et renere Atlanterhav, sier miljøvernminister GuroFjellanger.

Kommisjon for konvensjonen om beskyttelse av det marine miljø i det nordøstlige Atlanterhav (OSPAR) hadde sitt første møte på ministernivå i Sintra i Portugal den 22 og 23 juli. På dette møtet ble det fattet en rekke viktige vedtak for å beskytte det marine miljø i det nordøstlige Atlanterhav.

Radioaktive utslipp

Den viktigste saken på dette OSPAR-møtet er vedtaket av en strategi for å redusere radioktive utslipp til det marine miljø. Resultatet innebærer en forpliktelse for Frankrike og Storbritannia om å redusere sine utslipp vesentlig. Innen år 2020 skal utslippene være så lave at de ikke medfører ytterligere skade på miljøet utover det som skyldes tidligere utslipp. Norge har på møtet uttrykt bekymring for utslippene fra Sellafield og Dounreay. – Det er spesielt gledelig at vi har fått en offensiv strategi som forplikter både Frankrike og Storbritannia til å redusere sine utslipp, sier Guro Fjellanger

Miljøgifter

Det er også fastsatt en strategi for miljøgifter med det målet å stanse alle utslipp innen år 2020. Etter forslag fra Norge ble føre-var prinsippet fremhevet som det viktigste prinsippet for å oppnå dette målet.

Møtet har også vedtatt et nytt anneks om beskyttelse og bevaring av økosystemer og biomangfold i det marine miljø, med en ny strategi om utslipp av næringssalter.

Utrangerte oljeplattformer

OSPAR-møtet har dessuten vedtatt et nytt og bindenede regelverk for disponering av utrangerte offshore-installasjoner. Vedtaket innebærer et generelt forbud mot dumping av oljeplattformer. Det kan gjøres unntak for fundamentene på stålinstallasjoner som veier mer enn 10.000 tonn. Kun fem installasjoner på norsk sokkel kan vurderes unntatt med dette kravet. Videre kan det gjøres unntak for betonginstallasjoner og når særlige omstendigheter gjør det nødvendig. Forbudet omfatter alle nye stålinstallasjoner.

- Norge har nå vært med på å fatte et vedtak som går svært langt i å forby all dumping og etterlatelse av installasjoner til havs. Samtidig har vi fått de unntak vi mener er nødvendige for å kunne ta hensyn til sikkerhetsmessige og tekniske utfordringer. Vi er derfor svært fornøyd med utfallet av denne saken som vi har forhandlet om i 3 år, sier Guru Fjellanger.

Lagt inn 24. juli 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen