Historisk arkiv

Mobilisering for mer miljøvennlig forbruk og livskvalitet - internasjonalt ekspertmøte i Kabelvåg 2.- 4. juni 1998

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Miljøverndepartementet

Pressemelding

5.juni 1998

Mobilisering for mer miljøvennlig forbruk og livskvalitet

- internasjonalt ekspertmøte i Kabelvåg 2.- 4. juni 1998

Rundt 50 deltakere fra 26 land har deltatt på møtet som er et ledd i Norges arbeid med å få satt bærekraftig utvikling på den internasjonale miljødagsorden. Møtet er forberedt i samarbeid med FN, OECD og Det Internasjonale miljø- og utviklingsinstitutt i London (IIED).

Norge har lagt spesiell vekt på å få bred deltakelse fra utviklingsland, og både myndigheter, frivillige organisasjoner, forskning og næringsliv var representert. Møtet fokuserte på praktiske eksempler for å konkretisere begrepet bærekraftig produksjon og forbruk.

Konklusjonene fra møtet vil bli innarbeidet i en arbeidsplan som deltakerne vil gå inn for i sine respektive nettverk, og vil bli fremmet av Miljøvernministeren i FN-konferanse neste år. Statssekretær Jesper W. Simonsen fremhevet i sin avslutingstale konkrete initiativ Regjeringen har fremmet:

- Styrking av retten til miljøinformasjon og økt offentlig innsyn.
- Miljømerking vil bli et sentralt virkemiddel i denne sammenheng.
- Grønne skatter, dvs økt skatt på ressursbruk og forurensning.
- Sektorintegrering som gir andre fagministre spesielle forpliktelser til å integrere miljøhensyn i sine ansvasområder. Arbeidet har det første året startet med Samferdselsdepartementet og Forsvarsdepartementet.
- "Miljøstatus for Norge" fremlegges i Stortinget sammen med budsjettet.

Simonsen la vekt på å få til økt produsentansvar for å fremme resirkulering av produkter og avfall. Dette vil stimulere produksjon som lettere lar seg gjenvinne og destruere.

For å styrke prinsippet om at forurenseren skal betale, tok han til orde for at produsenter må betale de fulle samfunnsmessige kostnader ved forurensning. Dette er viktig for å unngå indirekte subsidiering av forurensende produksjon. Fra norsk side vil man legge vekt på å få dette perspektivet inn i arbeidet med handel og miljø i WTO og OECD.

Simonsen understreket til slutt det gjensidige avhengighetsforhold mellom økologisk bærekraft og sosial og økonomisk utvikling.


Kontaktperson: Anne Solgaard 22 24 60 17 eller 22 24 60 03

Lagt inn 5. juni 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen