Historisk arkiv

Nei til flytting av ulv

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Miljøverndepartementet

Pressemelding

22.mai 1998

Nei til flytting av ulv

Miljøverndepartementet har i dag stadfestet at det ikke er aktuelt å flytte ulver vekk fra yngleområdet i Østerdalen.

En familiegruppe av ulv holder til i et område i Stor-Elvdal og Rendalen kommuner. Fra disse to kommuner er det kommet ønske om å flytte ulvene vekk fra området, der det går 3000 sau på beite om sommeren. Søknaden om flytting ble avslått av Direktoratet for naturforvaltning. Dette avslaget er nå stadfestet av Miljøverndepartementet.

Vinteren 1997-98 ble det registrert seks familiegrupper av ulv i Skandinavia. To av disse har tilhold i Sørøst-Norge og de andre i Sør-Sverige. Det er første gang på mange år at det er dokumentert yngling av ulv i Norge.

Forvaltningen av ulv bygger på Stortingets behandling av Rovviltmeldinga i 1997. Arten skal underlegges et strengt vern inntil det er etablert minst 8-10 familiegrupper i Sør-Skandinavia, derav noen i Norge. Først når dette bestandsnivået er nådd, kan ulven forvaltes mer på linje med andre rovdyr, noe som blant annet kan innebære lisensjakt i nærmere bestemte områder. Det kan ikke utelukkes at et slikt bestandsnivå blir nådd allerede etter kommende sommer. Registreringer tyder på at inntil 9 ulvepar i Skandinavia kan få valper i 1998. Miljøverndepartementet følger utviklingen nøye. Det vil bli lagt stor vekt på skadeforebyggende tiltak i aktuelle områder. Behovet for skadefelling av bestemte individer vil bli løpende vurdert.

I løpet av 1998 vil ulveforvaltningen bli drøftet inngående med svenske myndigheter. På et møte mellom Naturvårdsverket, Direktoratet for naturforvaltning og Miljøverndepartementet før påske var det enighet om at det bør utvikles et felles prinsippdokument. Dette vil blant annet omfatte retningslinjer for iverksetting av nye forvaltningstiltak i forhold til faser i bestandsutviklingen. Et forslag til et felles forskningsprosjekt skal utredes med sikte på mulig oppstarting vinteren 1998-99. Samarbeidet om bestandsovervåking skal videreutvikles. Det vil bli drøftet med finske myndigheter hvorvidt et slikt samarbeid om forskning og overvåking også skal omfatte Finland. På bakgrunn av tilgjengelig erfaring og kunnskap er norske og svenske myndigheter enige om at flytting av ulv er et lite egnet og lite aktuelt forvaltningstiltak.


Kontakt: ekspedisjonssjef Torkel Ramberg, tlf. 22 24 58 02

Lagt inn 22 mai 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen