Historisk arkiv

Nei til røyeoppdrett på Svalbard

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Miljøverndepartementet

Pressemelding

Nr. 67
Dato: 02.10.98

Nei til røyeoppdrett på Svalbard

Kongen i statsråd avslo 11.09.98 klage fra Svalbard Kompetanse A/S på vedtak fattet av Miljøverndepartement om å forby etablering av anlegg for oppdrett og foredling av røye i Longyearbyen. Departementet viser til erfaringer fra oppdrettsvirksomhet på fastlandet der ingen anlegg hittil er garantert fri for utvikling av sykdommer, rømming og smittespredning. Slike risiki vil også være tilstede ved det omsøkte oppdrettsanlegget på Svalbard. Dette er en sjanse man ikke kan ta med den unike røyearten på Svalbard.

Det er en rekke forhold som tilsier stor grad av varsomhet ved etablering av næringsvirksomheter på Svalbard. Når det gjelder oppdrett av røye, er det snakk om en helt ny virksomhet og potensielt ny miljøbelastning på øygruppen.

Departementet har i denne saken lagt stor vekt på på erfaringer fra oppdrettsvirksomhet på fastlandet som viser at ingen anlegg hittil er garantert risikofri når det gjelder sykdomsutvikling, rømming og smittespredning, og at forholdet vil være til stede for utvikling og utbrudd av sykdom også i dette konkrete oppdrettsanlegget. Svalbardrøye er en særpreget zoologisk forekomst. Arten er den nordligste ferskvannsfisk som er kjent, og den eneste ferskvannsfisk på Svalbard. Visse funn tyder på at svalbardrøye overlevde siste istid i de nordvestlige deler av Spitsbergen, og kan dermed være nærmere 100.000 år gammel. Svalbardrøye har således en unik historie og genetisk utvikling som gir arten en betydelig egenverdi, og verdi for det biologiske mangfoldet.

Sett på den bakgrunn ville etablering av det planlagte anlegget innebære en økt risiko bl.a. for sykdomsspredning til de verdifulle naturlige bestander av røye på Svalbard.

Etter en samlet vurdering av risiko for skade på miljøet fattet derfor Miljøverndepartementet vedtak om at den meldte virksomheten forbys. Kongen i statsråd avslo 11.09.98 klage fra Svalbard Kompetanse A/S på vedtaket fattet av Miljøverndepartementet.


Kontaktperson: Svein Tore Halvorsen, telefon 22245965

Lagt inn 2 oktober 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen