Historisk arkiv

Norge finansierer rent drikkevann på Kola

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Miljøverndepartementet

Pressemelding

Nr.: 62
Dato: 10.09.98

Norge finansierer rent drikkevann på Kola

Et samarbeidsprosjekt mellom Norge og Russland skal sikre rent drikkevann for befolkningen i byen Lovozero på Kola. Det var under samtaler mellom miljøvernminister Guro Fjellanger og 1. viseminister Alexei Porjadin i Statskomiteen for miljøvern i Russland tidligere i år at det fra russisk side kom et sterkt ønske om å få drikkevannsprosjekter inn under miljøvernsamarbeidet mellom de to landene.

-Rent drikkevann for befolkningen i Lovozero et konkret eksempel på at miljøvernsamarbeidet med Russland nytter og har direkte betydning for folk, sier statssekretær Jesper W. Simonsen i en kommentar. Simonsen har tro på prosjekter der lokalsamfunn på norsk og russisk side samarbeider for å påvirke utviklingen i egne nærmiljøer. Dette er med på å øke miljøengasjement som kan skape større bevissthet og kunnskap om miljøet i Barentsregionen.

Rent drikkevann for samehovedstaden Lovozero på Kolahalvøya er et samarbeidsprosjekt mellom Statens forurensningstilsyn, Fylkesmannen i Finnmark - miljøvernavdelingen og vennskapskommunene Karasjok og Lovozero. På russisk side deltar teknisk avdeling i Lovozero kommune, Murmansk vodokanal og Murmansk miljøkomite.

I dag er drikkevannet i Lovozero svært dårlig på grunn av et høyt innhold av jern. Det skal derfor bygges et marmor- og karbondioksidanlegg og gjennomføres rørrensning for å produsere hygienisk drikkevann for den lokale befolkningen i Lovozero. Per i dag er 3.200 tilsluttet det lokale vannverket. Den totale finansieringsrammen er på 3,2 millioner kroner.

Prosjektet er del av et større Lokal Agenda 21 prosjekt i Barentsregionen hvor vennskapskommuner samarbeider om utvikling av lokale handlingsplaner for en bærekraftig utvikling i sine lokalsamfunn.


Kontaktpersoner:

Statssekretær Jesper W. Simonsen 22 24 57 03

Konsulent Torunn Hasler, IKP-avd. 22 24 60 97

Lagt inn 10 september 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen