Historisk arkiv

Norges geologiske undersøkelser (NGU) presenterer fersk rapport om miljøtilstanden på Kolahalvøya

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Miljøverndepartementet

Pressemelding

Dato 9. mars 1998

Innbydelse til pressekonferanse

Norges geologiske undersøkelser (NGU) presenterer fersk rapport om miljøtilstanden på Kolahalvøya

I samarbeid med Miljøverndepartementet vil Norges geologiske undersøkelse presentere et miljøatlas over sentrale deler av Barentsregionen. Det er første gang det blir gitt en grundig vitenskaplig dokumentasjon av miljøtilstanden i området. Atlaset omfatter områder som enten helt eller delvis er uberørt av menneskelig påvirkning, men også noen av regionens mest forurensede steder. Presentasjonen vil finne sted i Miljøverndepartementet (MD), 11. mars kl. 12.30, rom 308, Myntgata 2, Oslo

Fra NGU møter avdelingsdirektør Rognvald Boyd og forsker Clemens Reimann, og fra MD statssekretær Jesper Simonsen, avdelingsdirektør Per Bakken og rådgiver Per Antonsen.

Atlaset er laget av Norges geologiske undersøkelse i samarbeid med Central Kola Expedition i Monchegorsk og Geologiska Forskningscentralen i Finland, og er resultat av et kartleggingsprosjekt som har pågått siden 1992. Prosjektet kom i stand etter avtale mellom NGU og Miljøverndepartementet for å dekke det behov for kunnskap om miljøsituasjonen i grenseområdet som norske og russiske miljøvernmyndigheter har i sitt samarbeid. Prosjektet er gjennomført med økonomisk støtte fra Miljøverndepartementet.

Miljøatlaset er den første regionale oversikten som finnes over nordområdene, og gir informasjon om innholdet av over 50 grunnstoffer, 6 radioaktive grunnstoffer og utvalgte organiske miljøgifter i vegetasjon og jordsmonn i den vestlige delen av Kolahalvøya, Øst-Finnmark og den nordlige delen av Finland. På grunn av meget detaljerte analyser av et stort antall grunnstoffer, er det nå mulig å identifisere den enkelte kilden til forurensninger innenfor et gitt område. Dermed gir atlaset et viktig beslutningsgrunnlag for miljøvernmyndighetene.

Lagt inn 9 mars 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen