Historisk arkiv

Ny forskrift sikrer innsamling og forsvarlig behandling av elektrisk og elektronisk avfall

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Miljøverndepartementet

Pressemelding

Dato: 16. mars 1998

Ny forskrift sikrer innsamling og forsvarlig behandling av elektrisk og elektronisk avfall

Miljøverndepartementet har i dag vedtatt en forskrift som gir importører og produsenter av elektriske og elektroniske produkter ansvar for å ta kasserte EE-produkter vederlagsfritt i retur og sørge for forsvarlig gjenvinning og/eller sluttbehandling. Samtidig inngår departementet en avtale med EE-bransjen, der bransjen forplikter seg til å samle inn minst 80 prosent av EE-avfallet innen fem år.

Norge er et av de første land i verden som vedtar en slik forskrift.

- Jeg er stolt over og glad for at Miljøverndepartementet i dag har fastsatt en forskrift som sikrer et helhetlig system for å håndtere kasserte elektriske og elektroniske produkter. EE-bransjen har vist ansvar og stor samarbeidsvilje både når det gjelder forskriften og den avtalen som skal sikre effektiv gjennomføring av forskriften, sier miljøvernminister Guro Fjellanger

I Norge oppstår det årlig ca. 145 000 tonn avfall fra elektriske og elektroniske produkter. Dette tilsvarer nesten 400 pr. dag. Denne avfallstypen inneholder betydelige mengder helse- og miljøskadelige stoffer. Når forskriften trer i kraft 1. juli neste år, skal forbrukerne kunne levere EE-avfallet gratis hos forhandlerne eller kommunale mottak. Produsenter og importører får ansvar for etablering av regionale oppsamlingsplasser, videre transport fra disse og behandling av EE-avfallet. Kasserte hvitevarer, PC'er, telefoner, kabler, stereoanlegg, fjernsynsapparater osv. styres dermed vekk fra avfallsdeponiene og til forsvarlig sluttbehandling og/eller gjenvinning.

For å effektivisere og lette gjennomføringen av forskriften inngår EE-bransjen i dag en avtale med Miljøverndepartementet der de påtar seg å etablere og drive et landsomfattende system for innsamling og gjenvinning av EE-avfall. Bransjen forplikter seg gjennom avtalen til at minst 80 prosent av henholdsvis hvitevare-, elektronikk- og næringselektroavfallet samles inn fem år etter ikrafttredelsen. Avtalen har også bestemmelser om å arbeide for å redusere avfallsproblemene. Bransjen vil finansiere ordningen gjennom et gjenvinningsgebyr som legges på nye EE-produkter. På denne måten etterleves prinsippet om at "forurenseren skal betale" i praksis.

Forskriften og avtalen vil bidra til å forebygge og redusere avfallsproblemene forårsaket av EE-avfall. Ved å ansvarliggjøre bransjen vil miljø- og ressurstankegangen integreres i hele produktenes livssyklus, slik at gjenvinningspotensial, demonteringshensyn og stoff-sammensetning legges til grunn allerede i produktets design- og produksjonsfase. Denne tankegangen er helt i tråd med vugge til grav prinsippet.

Norge er et av de første land i verden som vedtar en slik forskrift. Flere andre land i Europa, bl.a Sverige, Danmark og Nederland arbeider med å etablere tilsvarende gjenvinnings-ordninger for EE-avfall. I EU er arbeidet med å utforme et direktiv om elektrisk og elektronisk avfall påbegynt.


Kontaktperson: Ellen C. Hambro, tlf. 22 24 58 15

Lagt inn 16. mars 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen