Historisk arkiv

Nye mål for reinere luft

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Miljøverndepartementet

Pressemelding

Nr. 89
Dato 27.11.98

Nye mål for reinere luft

Dårlig kvalitet på lufta i byer og tettsteder er et av de største miljøproblemene i Norge, og reduserer helsa og velferden til svært mange mennesker. Den voksende vegtrafikken er hovedårsaken til problemene. Regjeringen har satt nye konkrete mål for arbeidet med å redusere utslippene av de fire viktigste stoffene som forurenser bylufta fram mot 2005 og 2010. De nye målene innebærer en kraftig heving av ambisjonsnivået. Norge går med dette også betydelig lengre enn EU.

- De nye målene vil halvere helsekostnadene ift. dagens situasjon, og gi en gevinst på omlag 1,5 mrd kr årlig bare i Oslo, sier miljøvernminister Guro Fjellanger. De nye målene markerer en kursendring og et gjennombrudd i miljøvernpolitikken.

Vintersesongen 1995/96 var til sammen omlag 700.000 personer i Oslo, Bergen, Trondheim og Drammen eksponert for konsentrasjoner av svevestøv som øker risikoen for helseeffekter som luftveisinfeksjon, lungesykdommer og fremskyndet død. Tilsvarende tall for nitrogendioksid var 600.000 personer. Helsekostnadene pga. dette er i størrelsesorden 3 mrd. kr pr år bare i Oslo og 700 mill. kr pr år i Bergen.

De berørte departementene samarbeider nå om å utvikle en pakke av tiltak og virkemidler for å sikre at målene nås. Statlige myndigheter og kommunene må samarbeide om en helhetlig virkemiddelbruk, som bl.a. vil omfatte styrket kollektivtilbud, piggdekkreguleringer og andre trafikktiltak. I tillegg kommer kortsiktige akutt-tiltak, og tiltak mot utslipp fra vedfyring.

For å følge opp de nye nasjonale målene, har Miljøverndepartementet startet arbeidet med å revidere forskriften om grenseverdier for luftkvalitet.


Kontaktperson: Jostein Aanestad, tlf 22 24 58 04

Lagt inn 27. november 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen