Historisk arkiv

Petter Stordalen støtter Miljøverndepartementets forslag: - Sett en stopper for kjøpesenteretableringer utenfor bysentrene!

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Miljøverndepartementet

Pressemelding

Dato: 20. april 1998

Petter Stordalen støtter Miljøverndepartementets forslag: - Sett en stopper for kjøpesenteretableringer utenfor bysentrene!

Petter Stordalen, storinvestor i kjøpesenterbransjen, talte handelsnæringen midt imot på dagskonferansen "Levende bysentrum" som ble arrangert fredag 17. april. Stordalen støttet fullt ut Miljøverndepartementes forslag til midlertidig etableringsstopp for kjøpesentre utenfor byer og tettsteder. Sats heller på utvikling av bysentrum, var Stordalens budskap.

Stordalen, som var invitert til å delta i paneldebatten på konferansen, tok til orde for å satse mer på utvikling av sentrumsområdene. - Ikke legg opp til fortsatt forvitring av bysentrene ved å tillate kjøpesenteretableringer utenfor sentrale deler av byer og tettsteder, var hans oppfording til myndighetene. Han mente videre at en midlertidig etableringsstopp gjerne burde forlenges til 10 år. Bare på den måten kan det gis stabile rammebetingelser for næringsutvikling som sikrer langsiktige investeringer i sentrumsområdene, var hans konklusjon.

Den sterke veksten i utbygging av kjøpesentre som har skjedd fra midten av 80-tallet, gjør at sentrumshandelen i de tradisjonelle by- og tettstedsentrene taper terreng. Kjøpesentrene står i dag for omlag 25 prosent av detaljomsetningen i varehandelen, og markedsandelen øker stadig. For å styrke sentrumsområdene og få en by- og tettstedutvikling som begrenser arealbruken og bilbruken, har Miljøverndepartementet fremmet forslag om midlertidig etableringsstopp for kjøpesentre utenfor sentrum av byer og tettsteder.

Forslaget har nylig vært ut på bred høring. Av de 80 høringsuttalelsene som hittil har kommet inn, viser en foreløpig gjennomgang at de fleste i ulik grad støtter forslaget. De 10 som er negative til etableringsstopp, er i hovedsak utbyggere, handelsnæringen selv, inkludert Handels- og Servicenæringens Hovedorganisasjon (HSH), tre kommuner, en fylkeskommune, Norges Huseierforbund og Konkurransetilsynet.


Kontaktpersoner: Anne Sæterdal, ekspedisjonssjef, tlf.: 22 24 59 00

Wilhelm Torheim, avdelingsdirektør, tlf.: 22 24 59 04

Lagt inn 20. april 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen