Historisk arkiv

Utslipp av kloakk fra skip forbudt i vassdrag og i kystnære områder

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Miljøverndepartementet

Pressemelding

Nr. 46
Dato 18.06.98

Utslipp av kloakk fra skip forbudt i vassdrag og i kystnære områder

Miljøverndepartementet har fastsatt forskrift om forbud mot utslipp av kloakk m.m i vassdrag og kystnære områder. Forskriften trer i kraft 1. juli 1998. Forskriftens formål er å hindre utslipp av kloakk og gråvann (vaskevann o.l.) som bidrar til miljømessige, hygieniske og estetiske problemer i vassdrag og sjøområder. Forskriften forbyr utslipp av kloakk fra skip innenfor en avstand av 300 meter fra land og i vassdrag. Overgangsperiode på 3 år. Svært mange båter som har toalett har også oppsamlingstank, og for dem vil forbudet gjelde umiddelbart. Eksisterende skip uten oppsamlingstank vil først omfattes av forbudet etter en overgangsperiode på 3 år.

Forbudet omfatter alle typer fartøy, også fritidsbåter. Også i ferskvann vil forbudet mot utslipp gjelde umiddelbart fra forskriftens ikrafttredelse. - Vi har gjennom en årrekke mottatt henvendelser knyttet til slike utslipp, spesielt fra fritidsbåter og mindre fartøyer. Den nye forskriften har etter min mening smidige og hensiktsmessige regler for å bidra til å løse problemene, sier miljøvernminister Guro Fjellanger.

Lokale forskrifter :Den enkelte kommune får etter forskriften myndighet til å fravike 300 meters regelen ved å stille strengere eller lempeligere krav ved lokal forskrift. Det forutsettes imidlertid i forskriften at flere kommuner samarbeider om utarbeidelsen av lokale forskrifter, slik at man der hvor dette er naturlig og hensiktsmessig, oppnår felles regler for større områder.

Kontaktperson: Per W. Schive MD 22 24 58 14 Jens Henning Koefoed Sjøfartsdirektoratet

Lagt inn 18. juni 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen