Historisk arkiv

Våre skjærgårdsparker, viktige natur- og friluftsområder

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Miljøverndepartementet

Pressemelding

Nr. 54
Dato 08.07.98

Våre skjærgårdsparker, viktige natur- og friluftsområder

- Ny park åpnes i dag. Søgne og Mandal kommuner er vertskap og veivisere i den nye skjærgårdsparken.

Ny park etablert i Søgne og Mandal

I dag markeres den offisielle åpningen av ny skjærgårdspark i Søgne og Mandal. Forhandlinger med grunneierne har resultert i 50 frivillige avtaler om sikring av nye friluftslivsområder. Arbeidet pågår fortsatt og det er grunnlag for etablering av minst 70 nye områder som utgjør mer enn 4000 dekar skjærgårdsnatur. Parken skal også omfatte arealer som har vært sikret tidligere, og vil da utgjøre i alt ca 11 000 dekar fordelt på ca 120 områder. Det skal lages forvaltningsplan for miljøvennlig tilrettelegging og bedret skjærgårdstjeneste.

Skjærgårdsparker og friluftsliv på kysten

Skjærgårdsparkene finnes nå fra Grenland i Telemark til Mandal i Vest-Agder, og på denne strekningen er det i alt sikret omlag 48 000 dekar fordelt på ca 550 friluftslivsområder. Fra svenskegrensen til Hordaland er det tatt mange løft for å bedre allmennhetens muligheter til turliv i strandsonen. Det er utviklet en helhetlig forvaltning med vekt på enkel tilrettelegging og en rasjonell skjærgårdstjeneste.

I skjærgårdsparkene og på andre friluftsarealer i strandsonen er det generelt gode muligheter til bading, fisking, rasting, turgåing og annen rekreasjon i naturen. Mange områder er øyer og holmer med gode muligheter for å legge til land med fritidsbåt. En del områder har opparbeidet strand med badebøyer, adkomstvei, rasteplass, toalett, informasjonstavle, turstier, ilandstigningsbrygge og andre servicetiltak. Mange har kun avfallsbeholder og båtfortøyningsbolter.

Atferdsregler etter friluftslovens § 15 er innført for skjærgårdsparkene og en del andre områder. Kystlandskapet er sårbart, og med stor utfart fokuseres ansvaret for at båtbruk og turliv ikke skaper ulempe eller skade for andre folk eller for naturen. Atferdsreglene konkretiserer friluftslovens hensynskrav og andre generelle lovregler, f. eks. når det gjelder bålbruk og grilling, båndtvang for hund og forstyrrelse av dyr og fugl med reir og unger. Søppel og avfall skal alltid medbringes eller legges i avfallsbeholder, og motorstøy bør unngås (det er krav til støydemping for mange båtmotorer).

Det viktigste er å praktisere miljøbevisst adferd som bidrar til å bevare kystkultur og biologisk mangfold. Kystkultur og båtlivsaktiviteter hører til i skjærgården. Kystens mange kulturminner, med tilknytning til bl. a. fiske og sjøbruk, ferdsel og fyrtjeneste m. v., betyr mye for dagens turliv.

Kommunene, fylkesmannen (miljøvernavdelingen) og evt grunneier kan gi informasjon om de enkelte områder. Offentlig oppsyn som politiets sjøtjeneste og ansatte i kommunal skjærgårdstjeneste gir også veiledning og informasjon.


Kontaktpersoner:

Avdelingsdirektør Harald Ruberg, telefon 22 24 5890 og Ivar Hjermundrud 22245899

Ekspedisjonssjef Torkel Ramberg, telefon 91 33 06 74

Søgne kommune, telefon: 38 05 03 00

Mandal kommune, telefon: 38 26 2011

Fung. Informasjonssjef MD Sylvi Ofstad, telefon 22 24 57 14

Lagt inn 8. juli 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen