Historisk arkiv

Vellykket prøveordning - med Samisk kulturminneråd som eget forvaltningsorgan

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Miljøverndepartementet

Pressemelding

Nr. 86
Dato: 09.11.98

Vellykket prøveordning -

med Samisk kulturminneråd som eget forvaltningsorgan

Organiseringen av Samisk kulturminneråd som eget forvaltningsorgan har vært svært vellykket, viser en evalueringsrapport som blir presentert for statssekretær i Miljøverndepartementet, Jesper Simonsen, på et møte med Samisk kulturminneråd tirsdag 10. november i Nesseby i Finnmark.

Evalueringsrapporten viser at samiske interesser i kulturminneforvaltningen er blitt vesentlig styrket siden Samisk kulturminneråd ble etablert. Det er også oppnådd en betydelig geografisk desentralisering med nærhet mellom lokalsamfunn og forvaltning. Men evalueringen viser også at en ikke har kommet langt nok når det gjelder samarbeid og samordning med den øvrige miljøvernforvaltningen. - Det blir derfor en oppgave for sentrale myndigheter og for Samisk kulturminneråd å finne fram til hvordan en skal styrke et slikt samarbeid i fremtiden, sier statssekretær Jesper Simonsen.

Høsten 1994 ble det etablert en egen forvaltningsordning for samisk kulturminnevern etter forslag fra Sametinget. Myndighet og oppgaver for samisk kulturminnevern ble overført til Samisk kulturminneråd tilsvarende det fylkeskommunene hadde fått overført i 1990 for det øvrige kulturminnevernet. Forvaltningsordning ble etablert som en prøveordning. Siktemålet var bl.a. å sikre samiske organer innflytelse i forvaltning av samiske kulturminner.

Prøveordningen representerer et stykke nybrottsarbeid når det gjelder å legge lovforankret forvaltningsmyndighet direkte til organer under Sametinget. Norge er et av få land i verden som særskilt har sikret kulturminnene til sitt urfolk gjennom lov og forvaltning.

Evalueringsrapporten er utarbeidet av NIBR på oppdrag fra Miljøverndepartementet.


Kontaktperson: Eva Nordvik, telefon 22 24 57 18

Lagt inn 9. november 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen