Historisk arkiv

Allemannsretten skal sikres i kyst- og strandstrekninger

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Miljøverndepartementet

Pressemelding


Dato: 16.06.1999

Allemannsretten skal sikres i kyst- og strandstrekninger

Miljøvernminister Guro Fjellanger har i dag presentert en tiltakspakke for å sikre allmennhetens rettigheter i strandsonen. Det vil nå bli vanskelig å få dispensasjon for å bygge i 100-metersonen. Rikspolitiske retningslinjer for Oslofjorden foreslås utvidet til andre kyststrekninger, og endringer i plan- og bygningsloven kan bli aktuelt. Det vil også bli en aktiv oppfølging av friluftslovens bestemmelser.

- Det gis altfor mange dispensasjoner. Dette undergraver den beskyttelsen 100-metersonen langs strendene er ment å gi. Regelverket skal respekteres, sa Guro Fjellanger på en pressekonferanse i Tjøme kommune i dag. Hun presenterte en rekke nye tiltak for å regulere presset i kystsonen i Oslofjordområdet, Agderfylkene og Rogaland.

Dispensasjonspraksis skal skjerpes
For å oppnå ytterligere skjerping av dispensasjonspraksis mot bygging i 100-metersonen vil departementet i eget rundskriv til kommuner og fylkesmenn presisere behovet for strengere praksis i de aktuelle kystområdene. Samtidig vil departementet opprette et bedre system for systematisk rapportering fra kommune til fylkesmann av søknader for utbygging i strandsonen.

Rikspolitiske retningslinjer for Oslofjorden blir utvidet
De rikspolitiske retningslinjene for Oslofjorden vil bli foreslått utvidet til å gjelde også for andre kystområder. Utvidelse er mest aktuelt for kyststrekningen i Aust- og Vest-Agder og Rogaland. Departementet vil samarbeide med kommuner og fylker og andre berørte om dette.

Rikspolitiske bestemmelser vurderes for viktige kyststrekninger
Rikspolitiske bestemmelser i sentrale kyststrekninger kan bli aktuelt etter mønster av kjøpesenterstoppen. Etter plan- og bygningsloven kan det fastsettes forbud mot visse bygge og anleggstiltak i inntil 10 år i enkelte geografiske områder. Dispensasjon fra et slikt forbud kan bare gis av statlig myndighet som i praksis vil bli fylkesmannen. Det aktuelle området for et slikt forbud er 100-metersbeltet langs kyststrekningen fra svenskegrensen til Rogaland.

Endringer i plan- og bygningsloven er aktuelt
Endringer i plan- og bygningsloven kan være aktuelt. Lovens bestemmelse om 100-metersbeltet kan skjerpes slik at alle typer tiltak rammes. Fylkesmannen vil da bli myndighet for dispensasjoner.

Aktiv oppfølging av friluftslovens bestemmelser
Oppfølging av friluftslovens bestemmelser om ferdselshindrende stengsler. Direktoratet for naturforvaltning skal utarbeide et opplegg som skal lette kommunenes arbeid i å fremme allmennhetens muligheter til å ferdes i strandsonen. Det lages et opplæringsprogram som legger vekt på praktiske tiltak og juridiske og økonomiske konsekvenser av disse.

Sikring av friluftsområder, videreføring av skjærgårdsarbeidet og utviking av kystleder og -stier
Arbeidet med å sikre flere natur- og friluftsområder i Oslofjorden blir videreført. Fylkesvise oversikter over viktige friluftsområder blir grunnlag for prioritering av statlig medvirkning. Miljøverndepartemenet vil prioritere å bruke disse midlene på de mest pressede strekningene.

Arbeidet med en skjærgårdspark i Lindesnes kommune tar til i sommer. Målet er å åpne denne delen av skjærgårdsparken sommeren 2001. Norge har i dag skjærgårdsparker som strekker seg fra Kragerø i nord til Mandal og Søgne i sør. Forvaltningsplaner for områdene er på det nærmeste ferdig.

Organisasjonene Forbundet Kysten, Den norske turistforening og Friluftsrådenes Landsforbund samarbeider om en kystled for ferdsel med eller uten overnatting. Leden skal gå både til lands og til vanns. Staten ønsker å støtte dette arbeidet.

Vannscooterreguleringen
Støy og brukskonflikter i kystområdene bør unngås. Regjeringen har derfor fremmet forslag til Stortinget om forbud mot bruk av vannscootere, likevel slik at kommunene skal kunne peke ut enkeltområder der slik bruk skal være tillatt. Bestemmelsene vil kunne gjøres gjeldende fra neste sesong, forutsatt Stortingets tilslutning.


Kontaktpersoner:

Avdelingsdirektør Harald Ruberg, tlf. 22 24 58 90
Avdelingsdirektør Tom Hoel, tlf. 22 24 59 54

Lagt inn 16. juni 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen