Historisk arkiv

Arealbruk i flystøysoner

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Miljøverndepartementet

Pressemelding

Dato 08.03.99

Arealbruk i flystøysoner

Miljøverndepartementet sender nå ut nye linkdoc022005-990564#docretningslinjer for arealbruk i flystøysoner. Regjeringen er opptatt av å redusere folks støyproblemer. De nye retningslinjene er et viktig virkemidler for å forebygge og redusere slike problemer. Det blir særlig lagt vekt på å hindre at folks nattesøvn blir forstyrret av støy.

- Støy er ett av de miljøproblemene som rammer flest mennesker i Norge i dag. Støy kan blant annet forstyrre søvn og konsentrasjon, og gi alvorlige plager, som for eksempel irritasjon, tretthet og stress. Det er derfor viktig å redusere støyproblemene i størst mulig grad, sier miljøvernminister Guro Fjellanger.

Miljøverndepartementet sender nå ut nye retningslinjer for arealbruk i flystøysoner etter plan- og bygningsloven. Retningslinjene er et viktig virkemiddel for å forebygge og redusere slike problemer. De nye retningslinjene er et kompromiss mellom nasjonale interesser for å forebygge støy og kommunenes behov for frihet og fleksibilitet i arealplanleggingen. Retningslinjene skal brukes både når det planlegges å bygge ny flyplass, når det planlegges å utvide eksisterende flyplass, og når det planlegges ny bebyggelse rundt en eksisterende flyplass. Som tidligere deles områdene rundt flyplassen inn i støysone I til IV ut fra støynivåene. I de nye retningslinjene er grensene for støysone I utvidet i forhold til tidligere. Med støysone I menes den ytterste sonen lengst unna flyplassen. Dette innebærer at kommunene må vurdere støyhensyn opp mot andre hensyn i et større område enn tidligere, før de kan tillate ny bebyggelse. Grensene for maksimalt støynivå om natta er også skjerpet i alle støysonene. For kommunene rundt Gardermoen innebærer de nye retningslinjene at de får noe større frihet til å bygge i støysone I.


Kontaktperson: Julie Danbolt Ajer, tlf 22 24 58 19

Lagt inn 8.mars 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen