Historisk arkiv

Den lokale medvirkning i verneplanarbeidet styrkes

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Miljøverndepartementet

Pressemelding

Dato 22.12.1999

Den lokale medvirkning i verneplanarbeidet styrkes

Miljøvernministeren vil styrke den lokale medvirkningen i verneplanarbeidet. Hun har derfor i dag sendt ut et rundskriv om saksbehandlingen av vernesaker etter naturvernloven. Heretter må fylkesmannen og Direktoratet for naturforvaltning trekke grunneiere, brukere, etater og organisasjoner enda mer med når vernevedtak skal forberedes.

- Et godt miljøvern krever lokalt engasjement og medvirkning, og godt samarbeid med alle berørte gjennom hele verneprosessen, sier miljøvernminister Guro Fjellanger i en kommentar til utsendelsen. Det nye rundskrivet sikrer at arbeidet med verneplaner får en bedre lokal forankring. Dette er viktig også for at de nasjonale målene i miljøpolitikken skal bli akseptert lokalt.

Fjellanger oppfordrer kommuner og fylkeskommuner til, i samråd med fylkesmannen, å vurdere på hvilken måte en lokal medvirkning best kan skje slik at planleggingen etter naturvernloven får en best mulig lokal forankring. Tidlig varsel til grunneier om start av verneplanarbeid er vesentlig i denne sammenheng. Videre skal Direktoratet for naturforvaltnings innstilling i vernesaker til Miljøverndepartementet, etter det nye rundskrivet, offentliggjøres.

En parallell og samordnet planprosess etter plan- og bygningsloven og naturvernloven vil kunne legge forholdene til rette for løsninger av eventuelle konflikter mellom bruk og vern. Slike samordnede planprosesser er allerede i gang for Dovrefjell og Naustdal-Gjengedal.


Kontaktperson: rådgiver Stein Kollungstad, telefon 22245883

Lagt inn 22. desember 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen