Historisk arkiv

Færre inngrep i urørt natur

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Miljøverndepartementet

Pressemelding

Dato 22.12.99

Færre inngrep i urørt natur

Økt informasjon om inngrepsfrie områder har de siste fire åra gitt en positiv trend i retning av færre inngrep. Det viser en kartlegging som Statens kartverk har gjort på oppdrag fra Direktoratet for naturforvaltning (DN).

- Kartleggingen viser at målretta informasjon til berørte parter om hvor områdene er, og hva som skal til for å bevare dem, gir positive resultater, sier miljøvernminister Guro Fjellanger i en kommentar til undersøkelsen. Det blir stadig færre inngrepsfrie områder, men i forhold til utviklingen i perioden 1988-94, har det i fire-års perioden 1994-98 vært en positiv trend i retning av færre inngrep.

Inngrepsfrie naturområder er områder som ligger mer enn en kilometer i luftlinje fra tyngre tekniske inngrep. DN la i fjor fram tall som viste at rundt 3430 kvadratkilometer inngrepsfritt areal gikk tapt i seks-års perioden 1988-94. Nye data for fire-års perioden 1994-98 viser et tap på ytterligere 950 kvadratkilometer; et areal tilsvarende Alvdal kommune i Hedmark.

Informasjonen om disse områdene er gjort lett tilgjengelig, bl.a. via Internett. Fjellanger legger stor vekt på fortsatt overvåking av norsk natur, blant annet gjennom bruken av geografiske informasjonssystemer (GIS).

- Dette er et nødvendig hjelpemiddel for å dokumentere status for norsk natur, noe som i sin tur kan gi grunnlag for gode beslutninger lokalt og nasjonalt, sier hun.

Kommunene, og andre myndigheter og utbyggere, har de siste fire-fem årene hatt god tilgang på informasjon om hvor disse områdene ligger, og hvorfor de må bevares. Naturinngrep foretas likevel i disse områdene, men med mindre intensitet enn tidligere. Miljøverndepartementet vil i samarbeid med DN styrke dette arbeidet, blant annet gjennom planlovutvalgets utredning, for bedre å kunne sikre inngrepsfrie naturområder.

Områder uten tyngre tekniske inngrep er en nasjonal naturarv. Stortinget har i de siste åtte årene understreket viktigheten av å bevare disse områdene mest mulig intakte. Inngrepsfrie områder er også en viktig miljøindikator. Utbyggere og andre skal derfor i sin virksomhet være oppmerksom på disse områdene, og rapportere om aktiviteter som kan påvirke dem. Mange naturinngrep er irreversible, og det vil i mange tilfeller kreves store summer for å få tilbake naturtilstanden i områdene.


Kontaktpersoner:
Miljøverndepartementet, Torkel Ramberg 22 24 58 02,
DN-direktør Stein Lier-Hansen 97656750
Seksjonssjef Reidar Dahl, DN, 73 580948
Overingeniør Jon Rustand, 370 035606 Statens kartverk

Lagt inn 22. desember 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen