Historisk arkiv

Farlige kjemikalier i leketøy blir forbudt

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Miljøverndepartementet

Pressemelding

Dato: 28.07.99

Farlige kjemikalier i leketøy blir forbudt

Bruk av ftalater i leker blir nå forbudt. Miljøvernminister Guro Fjellanger har i dag fastsatt en forskrift som forbyr bruken av ftalater i leketøy og en rekke småbarnsprodukter. Ftalater er kjemikalier med hormonhermende effekt som kan være kreftfremkallende og skade dyr og menneskers forplantningsevne. Kjemikaliene finnes særlige i leker.

- Små barn er en særlig utsatt gruppe når det gjelder kjemikalier. De putter gjerne leker i munnen. Når de suger og tygger på produkter som inneholder ftalater, kan ftalatene frigis, og på sikt kan de være skadelige. Derfor er det spesielt viktig å beskytte små barn mot disse kjemikaliene, sier miljøvernminister Guro Fjellanger.

Forskriften omfatter produksjon, omsetning, import, eksport av leketøy og en del sped- og småbarnsprodukter beregnet på barn under tre år. Ftalater er en stoffgruppe som omfatter mange forskjellige stoffer med ulike egenskaper, bl.a. tilsettes de PVC for å gjøre plasten myk. Det er mistanke om at de har en rekke uheldige langtidseffekter på helse og miljø. De kan blant annet være reproduksjonsskadelige og kreftframkallende.

Dette er et nytt eksempel på arbeidet med å stanse bruken av kjemikalier som kan ha alvorlige skadevirkninger. Et annet slikt eksempel er forbudet mot farlige kjemikalier i tekstiler som ble innført tidligere i år.


Kontaktperson: Brith Sørlie, 22 24 58 11

Lagt inn 28. juli 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen