Historisk arkiv

Felles satsing skal øke gjenvinningen av våtorganisk avfall og slam - 21.12.99

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Miljøverndepartementet

Pressemelding

Dato 21.12.1999

Felles satsing skal øke gjenvinningen av våtorganisk avfall og slam

Miljøverndepartementet og Landbruksdepartementet inviterer i dag utvalgte organisasjoner og institusjoner til å sitte i styringsgruppen som skal settes i gang for å øke gjenvinningen av våtorganisk avfall og slam. Hensikten er å øke omsetningen av produkter basert på dette avfallet.

Miljøverndepartementet og Landbruksdepartementet har tatt initiativ til å opprette en egen enhet som skal arbeide for å øke omsetningen av produkter basert på våtorganisk avfall og slam. Høsten 1999 ble det nedsatt en referansegruppe av relevante aktører som har utarbeidet forslag til målsetting, arbeidsoppgaver og organisering av programmet. Gruppens rapport vil bli lagt ut på Miljøverndepartementets hjemmeside.

Våtorganisk avfall er avfall fra næringsmiddelindustrien og matavfall fra storhusholdningene og privathusholdningene. Dette er en av de potensielt mest forurensende avfallstypene. Deponering av våtorganisk avfall og slam forårsaker utslipp av klimagassen metan og av næringsstoffer og organiske stoffer til vann. Etter 2000 vil det i hovedsak ikke lenger være tillatt å deponere slikt avfall. Våtorganisk avfall og slam inneholder imidlertid viktige næringsstoffer som det er viktig å få utnyttet, og potensialet for å øke gjenvinningen er stort, både innen jordbruk og i andre sektorer som vegsektoren, park- og anleggssektoren, m.fl.

Det vil bli nedsatt en styringsgruppe og opprettet et sekretariat for programmet. Invitasjon til å sitte i styringsgruppen sendes i dag ut til utvalgte organisasjoner/institusjoner, samtidig som rapporten sendes ut til andre interesserte.

Programmet er femårig vil starte opp i løpet av første kvartal 2000 og hovedsakelig bli finansiert over Miljøverndepartementets og Landbruksdepartementets budsjett. Programmet har som målsetting å arbeide for at miljøproblemene forårsaket av våtorganisk avfall og slam reduseres og næringsstoffene tilbakeføres til naturens kretsløp på en samfunnsmessig og god måte. Dette vil bidra til å øke bruken av dette avfallet til et bredt spekter av formål som fôr, gjødsel og jordforbedringsmidler, energi og lignende, samtidig som hensynet til miljø, plante- dyre- og humanhelse ivaretas.

Departementene legger vekt på at produkter som skal nyttes som innsatsvare i matproduksjon bygger opp under målet om å tilby forbrukerne helsemessig trygge matvarer av god kvalitet.

Oppgaver for programmet vil blant annet være å:

  • innhente og sammenstille eksisterende kunnskap
  • avdekke kunnskapshull
  • initiere forskning og utredningsoppgaver
  • bygge opp kompetanse
  • utvikle nye produkter
  • formidle informasjon og kunnskap til både allmennheten, næringslivet og aktuelle bransjer
  • bidra til en bedre dialog mellom produsent og mottaker av produkter basert på denne typen avfall.

Kontaktperson: Ellen Hambro

Lagt inn 21. desember 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen