Historisk arkiv

Fjellanger gir tillatelse til skadefelling av én ulv

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Miljøverndepartementet

Pressemelding

Dato: 1.oktober 1999

Fjellanger gir tillatelse til skadefelling av én ulv

Miljøverndepartementet har i dag gitt tillatelse til felling av én ulv på innmarksbeite i Rendalen kommune, dersom ulv tar seg inn på inngjerdet mark med sau på beite.

- Selv om vi nå åpner for felling er det viktig at arbeidet med å forebygge ulveskader i området fortsetter, sier miljøvernminister Guro Fjellanger.

Det er etter all sannsynlighet tre ungdyr som nå har voldt skader på sau i Rendalen. Samtlige sau er tatt på inngjerdet mark i Østamyrområdet til tross for at det er iverksatt omfattende forebyggende tiltak.

Departementet gir derfor tillatelse til å felle ett individ dersom ulv tar seg inn på nærmere avgrensede innmarksbeiter der det fortsatt befinner seg sau. Den omfattende innsatsen som er lagt ned for å forebygge skader i beitesesongen, har hovedsakelig vært vellykket. Men en er nå kommet til grense for hva som kan oppnås ved hjelp av skadeforebyggende tiltak. Felling fremstår dermed som nødvendig. Det forutsettes imidlertid at saueiere i samråd med kommunen og Direktoratet for naturforvaltning opprettholder de iverksatte tiltak for å forhindre skader. Departementet forutsetter også at det gjøres forsøk på jaging før felling iverksettes.

Det er på det rene at ulven i Koppang har en særstilling når det gjelder videre oppbygging av ulvebestanden i Norge, men bestanden i Sør-Skandinavia har vist en vekst på mellom 25 og 30 prosent de senere år. Departementet vurderer det slik at en felling av ett av ungdyrene ikke vil ha nevneverdig betydning for den videre bestandsutviklingen.


Kontaktpersoner:
Eva Nordvik 22 24 57 18
Pål Vidar Sollie 22 24 58 77

Lagt inn 1. oktober 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen