Historisk arkiv

Ingen statlig "miljøavgift" på elektriske produkter

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Miljøverndepartementet

Pressemelding


Dato: 18.02.99

Ingen statlig "miljøavgift" på elektriske produkter

Miljøverndepartementet ønsker å rydde opp i misforståelser som har oppstått i forbindelse med returordningen for kasserte elektriske og elektroniske produkter (EE-produkter). Det fins ingen statlig "miljøavgift" på slike produkter, men bransjen har selv innført et eget gebyr for å rydde opp. I Norge oppstår det årlig ca 145 000 tonn avfall fra EE-produkter.

Miljøverndepartementet vedtok i fjor en forskrift som gir importører og produsenter av EE-produkter ansvaret for å ta disse produktene vederlagsfritt i retur når de skal kasseres. Importørene og produsentene må også sørge for en forsvarlig gjenvinning eller sluttbehandling. Ordningen trer i kraft fra 1. juli i år. Samtidig med forskriften ble det inngått en avtale mellom departementet og den aktuelle bransjen, der bransjen forplikter seg til å samle inn minst 80 prosent av dette avfallet innen fem år.

For å effektivisere den nye ordningen etablerte bransjen et landsdekkende system for innsamling og gjenvinning av disse produktene ved å opprette materialselskap som skal ta seg av den praktiske oppfølgingen av de nye forpliktelsene. Bransjen står fritt til selv å finne måter å finansiere dette på. Det er bakgrunnen for det såkalte "miljøgebyret" som trer i kraft 1. Mars. Dette er et gebyr bransjen selv har valgt å legge på produktene sine for å sikre at ordningen kan gjennomføres på en forsvarlig måte. Miljøverndepartementet vil derfor understreke at dette ikke er en statlig avgift.

Norge er et av de første landene i verden som innfører en slik ordning som skal løse et stort avfallsproblem. I Norge oppstår det årlig rundt 145 000 tonn avfall fra elektriske og elektroniske produkt. Dette tilsvarer nesten 400 tonn hver eneste dag. Denne avfallstypen inneholder betydelige mengder helse- og miljøskadelige stoffer.


Kontaktperson: Ellen Hambro, telefon 22 24 58 15

Lagt inn 19. februar 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen