Historisk arkiv

Kalda-Kari-prosjektet uønsket innenfor nasjonalparken

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Miljøverndepartementet

Pressemelding

Dato 27.12.99

Kalda-Kari-prosjektet uønsket innenfor nasjonalparken

Miljøverndepartementet har avslått en søknad om å endre grensene for Jostedalsbreen nasjonalpark. Bakgrunnen er en henvendelse fra Veitastrond bygdelag om å etablere et turistanlegg på toppen av Kalda-Kari innenfor nasjonalparken. Prosjektet omfatter tilbud om helikopterløft for turister opp på fjellplatået.

-Nasjonalparkene våre er juvelene i norsk natur og skal sikres for framtiden. Det omsøkte prosjektet kan ikke aksepteres verken innenfor en nasjonalpark eller i våre fjellområder for øvrig, sier statssekretær Jesper W. Simonsen.

Søknaden fra Veitastrond bygdelag innebærer uttak av et område på ca 3-5 km2 av nasjonalparken til etablering av et utsikts- og spisested på toppen av fjellplatået Kalda-Kari. Det er i søknaden også bedt om et generelt unntak fra motorferdsellovens bestemmelser for landing med helikopter med formål å frakte turister opp og ned fra Kalda-Kari.

Jostedalsbreen nasjonalpark ble opprettet i 1992 og utvidet i 1998. Formålet med vernet er å hindre fysiske inngrep og annen bruk som kan redusere/ødelegge verneverdiene i området. Avgrensing og utforming av vernebestemmelser er utformet på bakgrunn av et bredt faglig datamateriale og etter omfattende høringsrunder med berørte parter. Ved vernevedtaket har samfunnet gitt verneverdiene fortrinn og samtidig gitt avkall på å bruke området til andre formål i strid med formålet med nasjonalparken. Det påtenkte prosjektet er i klar strid med intensjonene for nasjonalparken.

Det er Kongen i statsråd som fatter vedtak om vern etter naturvernloven. Dette betyr at det skal svært mye til for å endre på slike vedtak. Et vesentlig moment i saken har vært hvilke signaler myndighetene gir dersom det åpnes for en vurdering av grenseendring som i dette tilfelle. I likhet med Direktoratet for naturforvaltning mener Miljøverndepartementet at en imøtekommelse av søknaden vil skape en uholdbar presedens til skade for verneplanarbeidet i Norge og for forvaltningen av våre eksisterende verneområder.

Kommunens myndighet etter lov om motorferdsel i utmark og vassdrag - forbud mot heliskiing og liknende er nedfelt i en egen forskrift. Landing med helikopter for turistformål som denne saken forutsetter vil være i strid med forskriften og med motorferdsellovens intensjon om å begrense motorisert ferdsel i utmark og vassdrag.


Kontaktpersoner:
Statssekretær Jesper W. Simonsen, telefon 91 54 41 43
Rådgiver Stein Kollungstad, telefon 22 24 58 83

Lagt inn 28. desember 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen