Historisk arkiv

Kommunene kan endre energibruken

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Miljøverndepartementet

Miljøverdepartementet/Olje- og energidepartementet

Pressemelding

Dato 26.01.99

Kommunene kan endre energibruken

Regjeringen kan bidra med nasjonale virkemidler i forhold til energibruk, men det er i kommunene mange av endringene må skje for at Norge skal kunne innfri forpliktelsene i Kyotoprotokollen. Det understreket både miljøvernminister Guro Fjellanger og olje- og energiminister Marit Arnstad i sine innlegg ved åpningen av konferansen om bærekraftig energibruk og Lokal Agenda 21, som fant sted i Oslo tirsdag.

-Utvikling i teknologi og virkemiddelbruk er viktig for å oppfylle forpliktelsene i Kyotoprotokollen. Samtidig vet vi at globale miljøproblemer er summen av lokale miljøproblemer. De må møtes gjennom lokal handling. Kommunene har en viktig rolle i dette arbeidet, men de er avhengig av å samarbeide med sine innbyggere og ikke minst med næringslivet, sa miljøvernminister Guro Fjellanger i sitt innledningsforedrag.

Blant nasjonale tiltak nevnte hun at Norge, som det første land i verden, har innført CO2-avgifter på drivstoff til fly. Et annet viktige statlig tiltak er styrking av forskning og utvikling av klimavennlig og energieffektiv teknologi.

1998 var det tredje året på rad hvor Norge nettoimporterte kraft fra våre naboland. Dette skyldes ikke minst en sterk økning i kraftforbruket.

-Det er grunn til å stoppe opp litt og reflektere over utviklingen i kraftforbruket, sa olje- og energiminster Marit Arnstad.

-For å klare dette må vi innstille oss på nøysomhet i energibruken og ta i bruk et bredt spekter av virkemidler.

-Norge har rikelig med energiressurser og et godt utgangspunkt også når vi skal legge til rette for at ny energitilgang i økende grad skal komme fra fornybare energikilder. Fram til nå er bioenergi prioritert, fordi denne energiformen har størst markedspotensiale. Regjeringen har gjennomført en rekke tiltak som stimulerer til en omlegging av energisystemet. Investeringsavgiften på nye, fornybare energikilder er fjernet og det er etablert produksjonsstøtte til vindkraft, sa olje- og energiministeren.

Fram til i dag har få kommuner hatt en helhetlig gjennomgang av sine muligheter på energisektoren. Miljøvernministeren oppfordret lokale myndigheter til å ta i bruk Plan- og Bygningsloven for å fremme klimahensyn, energieffektivisering og utnyttelse av lokale energikilder i ressurs- og arealplanleggingen. Målet er at alle fylkeskommuner og kommuner innarbeider slike hensyn i den generelle planleggingen og igangsetter konkrete prosjekter.

-Vi vil arbeide videre med utvikling av rammebetingelsene for klima- og energiarbeidet. Nå ønsker vi at dere, som representanter for fylkeskommuner og kommuner, mobiliserer lokale og regionale aktører for en mer effektiv og klimatilpasset ressursbruk


Bilder:
Dag Hareide
Stor deltakelse
Miljøfylket Nordland
Anne Sætherdal

Kontaktpersoner:
Eva Nordvik, Miljøverndepartementet, 22 24 57 18
Sissel Edvardsen, Olje- og energidepartementet, 22 24 61 09

Lagt inn 26. januar 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen