Historisk arkiv

Krav om stans i nye utslipp fra Sellafield

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Miljøverndepartementet

Pressemelding

Dato: 10. november 1999

Krav om stans i nye utslipp fra Sellafield

Miljøvernminister Guro Fjellanger og hennes nordiske kolleger sender enda et krav til regjeringen i Storbritannia om å stanse nye utslipp fra gjenvinningsanlegget for radioaktive stoffer i Sellafield. De nordiske ministrene besluttet dette på et møte under Nordisk Råds sesjon i Stockholm 10. november.

Vi må bruke alle muligheter og kanaler for å påvirke den britiske regjeringen, som om kort tid skal ta stilling til eventuell ny utslippstillatelse for radioaktive stoffer fra Sellafield sier miljøvernminister Guro Fjellanger.

Det er dokumentert et økt innhold av det radioaktive stoffet Technesium-99 i havvann, skalldyr og tang langs norskekysten. Stoffet er nå funnet langs kystområder i de øvrige nordiske land og i de arktiske havområdene. Dette bekymrer oss, og vi prøver derfor å påvirke den britiske regjeringen til å stanse nye utslipp, sier miljøvernministeren.

De nordiske ministrene viser til at Storbritannia gjennom internasjonale avtaler har forpliktet seg til å foreta en kraftig reduksjon av utslipp av radioaktivt avfall i havet. De peker også på at det allerede om fem-seks år vil være ny teknologi tilgjengelig som kan redusere det årlige utslipp av Technetium-99 til et nivå som er 18 ganger mindre enn dagens nivå. De nordiske ministrene anmoder derfor den britiske regjeringen om å lagre det radioaktive avfallet inntil disse teknologiene kan tas i bruk.


Kontaktperson: Trygve Hallingstad, tlf 22 24 60 36

Lagt inn 11. november 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen