Historisk arkiv

Lokal medvirkning avgjørende for vernearbeidet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Miljøverndepartementet

Pressemelding

Dato: 02.07.1999

Stortingsmelding for vern og bruk i kystsonen:

Lokal medvirkning avgjørende for vernearbeidet

Når områder skal vernes i kystsonen må berørte parter inn i planprosessen så tidlig som mulig. Dette fremgår av Stortingsmeldinga om vern og bruk i kystsonen. Vern etter naturvernloven er fortsatt bærebjelken i arbeidet med å ta vare på særlig verdifulle naturområder. Regjeringen vil likevel sikre handlingsrom både for verne- og næringsinteressene langs kysten

- Det vil bli lagt stor vekt på gjennomføring av gode planprosesser ved vern både på land og i sjø for å avklare forholdet mellom de ulike interessene på en tilfredsstillende måte. Alle berørte parter skal være med så tidlig som mulig, sier miljøvernminister Guro Fjellanger.

Ved verneforslag som berører sjøareal som ikke omfattes av grunneierretter, skal aktuelle brukerorganisasjoner trekkes tidlig inn i prosessen. Fylkesmannenen må samarbeide tett med andre berørte myndigheter i løpet av verneplanprosessen. Særlig gjelder dette fiskerimyndighetene. Når vedtak er fattet, er det viktig at verneområdene blir forvaltet lokalt for å gi området en lokal forankring.

Så langt det er praktisk mulig bør ulike planprosesser i et område samordnes. Dette er viktig av distriktspolitiske hensyn for å sikre balanse mellom sysselsetting, bosetting, næringsvirksomhet og vern.


Kontaktpersoner: Pål Vidar Sollie, tlf. 22 24 58 77 og Steinar Hermansen 22 24 58 86

Lagt inn 2. juni 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen