Historisk arkiv

Midlertidig etableringsstopp for kjøpesentre

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Miljøverndepartementet

Pressemelding


Dato 08.01.99

Midlertidig etableringsstopp for kjøpesentre

De neste fem årene blir det ikke tillatt å bygge eller utvide bilbaserte kjøpesentre med et bruksareal på mer enn 3.000 m2. Den rikspolitiske bestemmelsen om midlertidig etableringsstopp for kjøpesentre utenfor sentrale deler av byer og tettsteder ble vedtatt i statsråd fredag. Bestemmelsen gjelder både tradisjonelle kjøpesentre, forretninger som omsetter èn varegruppe, som f.eks. møbler eller hvitevarer, og utsalg som krever kunde- eller medlemskort for å få adgang.

Etableringsstoppen vil ha en varighet på inntil 5 år. I denne perioden forutsettes det at fylkene utarbeider fylkesdelplaner med retningslinjer for lokalisering av varehandel. Når slike fylkesdelplaner er vedtatt, vil den midlertidige etableringsstoppen bli opphevet.

- Regjeringen ønsker med dette å revitalisere og styrke sentrum i byer og tettsteder som de viktigste møtestedene for befolkning, handel og kulturaktiviteter. Ved å begrense nyetableringer og utvidelser av større kjøpesentre langs hovedvegene, vil en også redusere bilavhengigheten. Det langsiktige målet er å oppnå en mer bærekraftig og robust by- og tettstedsutvikling, sier miljøvernminister Guro Fjellanger.

Bestemmelsen omfatter ikke kjøpesentre i sentrum av de største byene og tettstedene. Den omfatter heller ikke kjøpesentre sentralt i øvrige tettsteder, kommunesentre, bydels- og lokalsentre, under forutsetning av at størrelsen tilpasses det naturlige handelsomlandet for stedet. Det er videre gjort unntak for forretninger som forhandler varegrupper som er spesielt plasskrevende, f.eks. bilforretninger, større trelastutsalg o.l. Salg av varer som f.eks. møbler, tepper og hvitevarer (kjøleskap, komfyrer m.v.) er imidlertid ikke unntatt.

Miljøverndepartementet har hatt forslaget ute på bred høring og har mottatt 111 uttalelser. 2/3 av høringsinstansene støtter bruken av dette virkemidlet, mens 15 høringsinstanser er negative til forslaget.


Kontaktperson:
Wilhelm Torheim, avdelingsdirektør tlf: 22 24 59 04
Kristin Omholt-Jensen, Informasjonsrådgiver tlf: 22 24 57 36

Lagt inn 8. januar 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen