Historisk arkiv

Miljøverndepartementet forbyr farlige kjemikalier i tekstiler

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Miljøverndepartementet

Pressemelding

Dato: 15.04.99

Miljøverndepartementet forbyr farlige kjemikalier i tekstiler

Miljøvernminister Guro Fjellanger har fastsatt en forskrift som forbyr visse farlige kjemikalier i tekstiler. De aktuelle kjemikaliene er kreftframkallende og allergiframkallende og er tidligere funnet i blant annet sengetøy til barn.

Det nye forbudet mot farlige kjemikalier i tekstiler er et eksempel på arbeidet med å stanse bruken av kjemikalier som kan ha alvorlige skadevirkninger, sier miljøvernminister Guro Fjellanger. I stikkprøvekontroller foretatt av Statens forurensningstilsyn (SFT) ble det avslørt at tekstiler på det norske markedet inneholdt enkelte farlige kjemikalier. Disse kjemikaliene ble bl.a. funnet i produkter som folk har tett på kroppen og i produkter som var spesielt rettet mot barn. Miljøvernministeren sier at barn i dette tilfellet blir en særlig utsatt gruppe siden de har lavere toleransegrense for farlige stoffer og at de ofte både tygger og suger på tekstilene.

Den nye forskriften forbyr produksjon, import, eksport og omsetting av tekstiler som inneholder formaldehyd over en viss grense eller enkelte azofargestoffer. Azofargestoffene kan spaltes og danne stoffer (aminer) som er kreftframkallende. Formaldehyd er allergiframkallende og kan gi fare for kreft. Azofargestoffer brukes ved farging av tekstiler, mens formaldehyd brukes i flere steg i tilvirkningen av tekstiler.


Kontaktperson: Anne-Grete Kolstad, Statens forurensningstilsyn, tlf 22 57 35 05

Lagt inn 15. april 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen