Historisk arkiv

Miljøverndepartementet griper ikke inn i regulering av Dokken-Nøstebukter

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Miljøverndepartementet

Pressemelding

Dato 31.05.99

Miljøverndepartementet griper ikke inn i regulering av Dokken-Nøstebukter

Miljøverndepartementet har i dag avgjort at en ikke vil gripe inn i reguleringen av Dokken-Nøstebukten i Bergen. Vedtaket kan ikke anses for å være ugyldig og er heller ikke i strid med nasjonale interesser.

Saken omhandler Bergen kommunes regulering av havneavsnittet Dokken-Nøstebukten til havneformål. Den vedtatte reguleringsplanen legger til rette for videre utbygging av eksisterende havneanlegg.

Nøstebuktens Venner har anmodet Miljøverndepartementet om å trekke inn reguleringsplanen for Dokken-Nøstebukten fordi de mener at det foreligger feil i planprosessen.

Departementet viser til at fylkesmannen har fattet sitt vedtak som klageinstans. Et slikt vedtak av klageinstansen er en endelig avgjørelse som ikke er gjenstand for klage. Departementet kan likevel, dersom vedtaket er ugyldig eller dersom nasjonale interesser tilsier det, oppheve eller endre det. Miljøverndepartementet har ikke funnet grunnlag for slik inngripen i denne saken.

Det vises i denne forbindelse til at de lokalpolitiske vurderinger veier tungt i saker som dette. Under henvisning til kommuneplanen og til at reguleringsvedtaket ble fattet med stort flertall i bystyret, legges til grunn at det ikke har vært lokalpolitisk tvil om plassering av havnen i Bergen. Videre har det ikke vært reist innsigelse til reguleringen fra statlige fagmyndigheter eller fylkeskommunen. Det er derfor ikke grunn til å tro at ytterligere utredninger av alternative plasseringer av havnen ville føre til en annen konklusjon.

Miljøverndepartementet har ikke funnet feil i saksbehandlingen som gir grunnlag for endring av realiteten i saken. En fant likevel grunnlag for å gi klagen på reguleringsvedtaket oppsettende virkning. Det er Miljøverndepartementets prinsipielle standpunkt at vedtak som omhandler tiltak av et slikt omfang og en slik karakter som i herværende sak og hvor uopprettelig skade kan skje dersom oppsettende virkning ikke gis, som regel ikke bør iverksettes før klagen er ferdigbehandlet av klageorganet. En står ellers i fare for å gjøre klageadgangen illusorisk.

Ved behandling av saken har en merket seg at det er tatt opp spørsmål om alternativ lokalisering av tunnellinnslag til Nordnestunnellen. Miljøverndepartementet vil ta opp med Samferdselsdepartementet muligheten for å få vurdert dette nærmere.


Kontaktperson: Statssekretær Jesper Werdelin Simonsen, telefon 22 24 57 03

Lagt inn av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen