Historisk arkiv

Miljøverndepartementet opprettholder vedtak om rotenonbehandling av Holmetjørnvassdraget på Hardangervidda

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Miljøverndepartementet

Pressemelding


Dato: 03.08.99

Miljøverndepartementet opprettholder vedtak om rotenonbehandling av Holmetjørnvassdraget på Hardangervidda

Miljøverndepartementet har i dag opprettholdt vedtakene om bruk av en ny rotenon-løsning for å hindre videre spredning av ørekyte på Hardangervidda. Vedtaket ble fattet av Direktoratet for naturforvaltning og Statens forurensningstilsyn i juli. Disse har ikke funnet grunn til å omgjøre sine vedtak.

Fylkesmannen i Hordaland søkte 26. mai om tillatelse til å bruke 150 liter rotenonløsning. I kombinasjon med fiskesperrer vil rotenen danne en buffersone for spredning av ørekyte vest for vannskillet på Hardangervidda. Direktoratet for naturforvaltning (DN) ga tillatelse etter lov om laks- og innlandsfisk 1. juli. Statens forurensningstilsyn (SFT) ga tillatelse etter forurensningsloven 2. juli.

Miljøverndepartementet har i sin vurdering lagt vekt på at spredning av ørekyte representerer en alvorlig trussel mot natur- og rekreasjonsverdiene på vestvidda. De rike ørretbestandene utgjør i denne forbindelse en særlig verdifull ressurs. Behandling med en begrenset mengde rotenon kombinert med fiskesperrer vil i praksis være det eneste effektive mottiltak mot denne trusselen. Det er videre lagt vekt på at tiltaket ikke forventes å føre til permanente endringer i artssammensetning eller økologi unntatt i den buffersonen som skal etableres. Departementet har også lagt stor vekt på at det vi vet om rotenonløsningen ikke tilsier at den har hormon-hermende effekt, og at den heller ikke er tungt nedbrytbar. Langtidseffekter av løsningen er derfor ikke forventet.

Miljøvernforbundet anførte i sin klage av 12 juli at skadeeffektene av tiltaket ikke var klarlagt, og at langtidsvirkningene ikke er tilstrekkelig kjent


Kontaktperson: Harald S. Ruberg - 22 24 58 90.

Lagt inn 3. august 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen